Champagne Dom Perignon

08/09/2019

În 1937, după criza economică a lumii captialiste când vânzarea vinului din Champagne în lume era chinuitoare, casa Möet et Chandon a lansat în piață, în disperare sau printr-o mișcare sclipitoare de marketing, un cuvée îmbuteliat într-o sticlă specială similară celor folosite în secolul al 18-lea. L-a numit Dom Pérignon și a creat o nouă categorie de champagne, tete de cuvée sau prestige cuvée, cel mai bun vin din cramă. Astăzi Dom Pérignon este una din cele mai presigioase șampanii din lume, cu siguranță cea mai cunoscută. Intimidează prin celebritate dar, înainte de fi faimoasă, este unul dintre cele mai bune vinuri.

Dom Pérignon este în exclusivitatea o champagne vintage care se face din strugurii cei mai buni, riguros selecționați de Pinot Noir și Chardonnay ai unui singur an. Este păstrat de regulă 6-8 ani împreuna cu sedimentul înainte de a fi degorjat, timp în care se desăvârșește prin autoliză. Sunt puține vinuri în Champagne care au puterea să reziste o perioadă atât de îndelungată de contact cu drojdiile, de regulă perioada optima este între 18 luni și 4 ani după finalizarea fermentării. Doar vinurile bine structurate cu aciditate mare pot beneficia de acest tratament dezvoltându-se multidimensional.

În fiecare an DP este unică. Precum o creație artistică, exprimă interpretarea enologului pentru strugurii acelui an păstrând în același timp caracterul etern al brandului “finesse avant tout”. Un vin reținut și mineral care învechește încet și grandios la care eleganța, complexitatea și vitalitatea sunt într-o aromonie studiată.
Richard Geoffroy, le chef de cave, reușește să facă din DP o champagne prietenoasă și ușor abordabilă de îndată ce este scoasă la vânzare, cam la 10 ani după recoltă care în egală măsură poate fi păstrată zeci de ani ca să se perfecționeze.

Îi admir eleganța, finețea și complexitatea pe care de regulă le caut la o champagne remarcabilă. Preferatele mele sunt 1996 ( despre care am scris aici) 2006, 2008 si 2009.

Cu cât este mai veche cu atât veți fi mai plăcut surprinși, cu condiția să fi fost păstrată în condiții optime. Pe de altă parte, păstrarea vinurilor este rezervată colecționarilor cunoscători. Dacă o aveți, nu așteptați la nesfârșit un moment grandios pe care să îl sărbătoriți, deschideți-o chiar acum și creați-vă un moment de bucurie.

În piață se vinde acum Dom Perignon 2008 si 2009, pe care il găsiți în Romania la Le manoir  sau  Comenzi șampanie.ro.

Olimpia Pleșa Brandhuber

OPiA organizează evenimente concept ™ de degustare de champagne și vin pentru companii.  Vezi evenimentele noastre aici

, ,

Buy an event OPiA

Ladies behind the pearls of champagne

Around the world in a glass of wine ®

Soirée de Champagne

The dessert wines of the world

Themes parties

Mystery parties

Opia
Attend an event OPiA
Bucharest The 13Th of May 2018

Masterclass Romanian sparkling wine by traditional method

detais and rezervation
Meniu