O champagne pe săptămână: Dom Pérignon 1996

08/08/2017

Dom Pérignon 1996
Dedicată tuturor leilor din viața mea

Astăzi sărbătorim aniversarea soțului meu.  Doar noi doi, ne bucurăm de compania noastră și de căldura serii și savurăm unul din cele mai fine vinuri din lume. Cu o seară înainte, plecând de la restaurantul La Vague d’Or unde cinasem, am găsit pe scaunul din dreapta al mașinii, lăsată discret de valet, o cutie surpiză în care se afla un chec din partea le chef pâtissier. Nu m-am gândit că va fi prăjitura aniversară, dar s-a calificat. Îndesat cu coajă de portocală confiată, presărat cu cimbru lemon și stropit cu glazură de zahăr și vanilie a fost o asociere firească pentru consistența si diversitatea aromatică a șampaniei alese pentru acest moment.
La mulți ani iubitul meu.

 

1996 a fost un an exceptional pentru Dom Pérignon deși contradictoriu pentru Champagne. Unii producători au obținut vinuri remarcabile în timp ce alții s-au luptat cu aciditatea excesivă.
Aurie, cu perle diafane și dinamice, miroase exuberant a vanilie, mere și pere coapte, coajă de portocală și patiserie fină. Are o pluralitate de arome dezvoltate în cei 21 de ani pe care i-a petrecut în aceiași sticlă. Aciditatea este abundentă, efervescența mătăsoasă iar consistența robustă, oarecum nespecifică pentru DP. Simbioza dintre Pinot Noir și Chardonnay creează o diversitate aromatică seducătoare completată de o mineralitate discretă.
Mă fascineză prospețimea ei la vârsta de 21 de ani. Nu etalează nici o nota oxidată, doar note terțiare adăugate în timpul procesului lent de învechire. Mai are însă multe dimensiuni de explorat, este proaspătă, tânără, viguroasă.

În 1937, după criza economică a lumii captialiste când vânzarea vinului din Champagne în lume era chinuitoare, casa Möet et Chandon a lansat în piață, în disperare sau printr-o mișcare sclipitoare de marketing, un cuvée îmbuteliat într-o sticlă specială similară celor folosite în secolul al 18-lea. L-a numit Dom Pérignon și a creat o nouă categorie de champagne, tete de cuvée sau prestige cuvée, cel mai bun vin din cramă. Astăzi Dom Pérignon este una din cele mai presigioase șampanii din lume, cu siguranță cea mai cunoscută. Intimidează prin celebritate dar, înainte de fi faimoasă, este unul dintre cele mai bune vinuri.
Cu cât este mai veche cu atât veți fi mai plăcut surprinși, cu condiția să fi fost păstrată în condiții optime. Pe de altă parte, păstrarea vinurilor este rezervată colecționarilor cunoscători. Dacă o aveți, nu așteptați la nesfârșit un moment grandios pe care să îl sărbătoriți, deschideți-o chiar acum și creați-vă un moment de bucurie.

 

Dom Pérignon este în exclusivitatea o champagne vintage care se face din strugurii cei mai buni, riguros selecționați de Pinot Noir și Chardonnay ai unui singur an. Este păstrat de regulă 6-8 ani împreuna cu sedimentul înainte de a fi degorjat, timp în care se desăvârșește prin autoliză. Sunt puține vinuri în Champagne care au puterea să reziste o perioadă atât de îndelungată de contact cu drojdiile, de regulă perioada optima este între 18 luni și 4 ani după finalizarea fermentării. Doar vinurile bine structurate cu aciditate mare pot beneficia de acest tratament dezvoltându-se multidimensional.

În fiecare an DP este unică. Precum o creație artistică, exprimă interpretarea enologului pentru strugurii acelui an păstrând în același timp caracterul etern al brandului “finesse avant tout”. Un vin reținut și mineral care învechește încet și grandios la care eleganța, complexitatea și vitalitatea sunt într-o aromonie studiată.
Richard Geoffroy, le chef de cave și creatorul acestei șampanii legendare reușește să facă din DP o champagne prietenoasă și ușor abordabilă de îndată ce este scoasă la vânzare, cam la 10 ani după recoltă care în egală măsură poate fi păstrată zeci de ani ca să se perfecționeze.

Îi admir eleganța, finețea și complexitatea pe care de regulă le caut la o champagne bună și mă gândesc că doar 1998 mi-a plăcut la fel de mult, dar cu certitudine, starea mea de astăzi influențează percepția asupra vinului.

În piață se vinde acum Dom Perignon 2006, pe care il găsiți în Romania la Le manoir  sau  Comenzi șampanie.ro. Alți ani puteți găsi doar la vânzători specializați http://www.frw.co.uk/

Olimpia Pleșa Brandhuber
Cluj  30 iulie 2017

, , , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Ocolul pamantului intr-un pahar de vin ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA
13 mai 2018, București

Spumante românești obținute prin metoda tradițională

Detalii și rezervare
Meniu