Cuvée Prestige- cea mai bună champagne

12/06/2019

La vârful piramidei calității și complexității sortimentelor de champagne se află Cuvée prestige numit și Tête de cuvée. Este sortimentul cel mai prețios  și completeză diversitatea de stiluri în care se face vinul din Champagne alături de Non Vintage si Vintage despre care puteți citi în articolele anterioare din acest grup de lecții.

Prestige sau Tête de Cuvée oferă enologului libertatea sa folosească strugurii de cea mai buna calitate din fiecare sezon și să facă vinul care să exprime filozofia lui sau a casei pe care o reprezintă. Din acest motiv totul legat de acest produs este special sau diferit de alte stiluri; strugurii provin din vii vechi sau parcele particulare ori Grand Cru cu productivitate mica; deseori vinul beneficiază de tratament special in butoi de stejar; contactul cu drojdiile este prelungit, minim 6-8 ani si/sau sunt invechite pe o perioadă extinsa. Deseori sunt imbuteliate in sticle individualizate cu etichete fastuoase și împachetate în cutii de lux pe care cu greu mă abțin să nu le colecționez după ce beau șampania.

Produse în cantități mici, învîrtirea în pupitre  inainte de degorjare se face manual, cu răbdare, de către oameni dedicați „Oamenii trebuie să se conecteze cu vinul, să punâ mana pe el, să fie direct implicați în elaborarea unei șampanii artizanale” spune Jean Baptise Lecaillon despre cuvée-ul Cristal Louise Roederer.

Primul Prestige Cuvée a fost lansat de casa Moët et Chandon în 1937. În momentul când vânzarea de champagne în lume era chinuitoare, în disperare sau ca mișcare sclipitoare de marketing, casa a îmbuteliat într-o sticlă  similară celor din secolul al 18-lea un cuvée din anul 1921 pe care La Grande Marque l-a numit Dom Pérignon care are astăzi o reputația greu de egalat.

Multe dintre aceste vinuri exclusive sunt elaborate din Chardonnay și Pinot Noir în proporții specifice: Dom Pérignon, Cristal Louis Roederer, La Grande Dame Veuve Clicqout, Rare Piper Heidsieck,  Bollinger La Grande Année, Pol Roger Winston Churchill, Cuvée Louise Pommery sunt câteva nume.

Unele se fac din Chardonnay în exclusivitate : celébrele Dom Ruinart Blanc de Blancs, Blanc de Millénaires de la Charles Heidsieck , Comté de Champagne Taittinger Blanc de Blancs , Belle Epoque Blanc de Blancs Perrier- Jouët sau Pierre Gimonnet Spécial Club Blanc de Blancs.  Rosé-urile se confecționează prin adăugarea unui procent de vin roșu făcut din Pinot Noir. Cuvée Elisabeth Salomon Rosé, Gosset Célébris Rosé, Grande Sandrée Rosé Drappier sunt rose-uri nu doar sofisticate dar cu un potențial de evoluție substanțial.

Pentru aceia dintre voi care prefera stilul mai generos și rotund al sortimentului Blanc de Noirs ( pentru care se folosesc doar struguri roșii vinificați în alb) există câteva exemple notabile precum Armand de Brignac Blanc de Noirs, Charles VII Blanc de Noirs NV Canard- Douchêne, Egly Ouriet Vieilles Vignes.

De obicei sunt champagne vintage și reprezintă epitoma calitățiireflectând caracteristicile climaterice ale anului. Însă unele, cum este adoratul meu Grand Siècle NV Laurent Perrier sau faimosul Krug Grand Cuvée NV sunt făcute din strugurii mai multor ani.

Sunt vinuri de lux care se produc în cantități mici, artizanale și evoluează superb.  Pot fi păstrate fără rețineri 10-20 de ani. Unele chiar au nevoie de timp ca să atinga plenitudinea. Nu vă grăbiți să deschideti o sticlă de Cristal Roederer dacă este din acest secol. Păstrati-o în condiții optime de temperatură, umiditate și lumină și experiența peste câțiva ani va fi uluitoare. Nu sunt vinurile naturii ci vinuri elaborate, lucrate, sofisticate care concentrează ceea ce e mai bun în Champagne.

Puternică si seducătoare Cuvée prestige este dedicată gastronomiei rafinate sau plăcerii pure.  Nu aveți nevoie de un moment special ca să deschideti o sticlă. Este ea însăși o sărbătoare pe care o meritați și n-ar fi rău să urmați înțelepciunea lui  Napoleon Bonaparte care pare că  a înțeles cel mai bine rolul șampaniei în viata noastră: “Când câștig o merit, când pierd am nevoie de ea” spunea el.

Cu drag și efervescență

Olimpia Pleșa Brandhuber

OPiA organizează evenimente concept ™ de degustare de champagne și vin pentru companii.  Vezi evenimentele noastre aici

 

, , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Vin spumant românesc și brânzeturi fine românești. ONLINE ȘI OFFLINE ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu