O champagne pe săptămână: La Grande Dame Veuve Clicquot 1990

08/16/2017

La Grande Dame Veuve Clicquot 1990

În august acum 5 ani plantam în grădină un prun ca să multumesc Universului pentru darul miraculos pe care mi l-a oferit, fetița mea. Am ales prunul pentru că fructele lui se coc în august, la vremea aniversării ei.

Prunul a devenit pentru mine simbolul vieții. Reprezintă puritatea și prosperitatea, ciclicitatea, potențialul. Redă speranța, ilustrează armonia, simbolizează acceptarea și amintește de recunoștința față de rodul naturii.  Iubit și îngrijit, în fiecare primăvară va încerca să își îndeplinească misiunea.

Prunele, prunul și florile sale au un rol important în mitologie. Înfloreste devreme primăvara, înainte ca frunzele să iasă iar parfumul florilor se răspândește în aerul de primăvară timpurie și simbolizeză puritatea și tinerețea. Chinezii atribuie celor cinci petale ale florii cinci binecuvântări : longevitate, prosperitate, sănătate, virtute, viață bună.

   

Odată cu plantarea prunului am început să colecționez o champagne cu nume evocator, La Grande Dame, cu gândul să deschid câte o sticlă la aniversările fetiței mele. La Grand Dame este șampania de excelență a casei Veuve Clicquot, un tribut dedicat celei care a dat numele casei, Barbe Nicole Ponsardin Clicquot. Reflectând dorința ei de perfecțiune, această șampanie este una din cele mai prestigioase cuvée-uri din lume.

Anul acesta am deschis împreună cu prieteni dragi La Grande Dame 1990. Șampaniile din această categorie evoluează lent timp de multe decade. Este fără îndoială o șampanie matură și ardeam de nerăbdare să văd cum a îmbătrânit ? De îndată ce i-am scos dopul am înteles că 1990 a trecut de anii săi glorioși. Îi lipsește efervescența, s-a disipat în cei 27 de ani petrecuți în sticlă dar nu și-a pierdut atractivitatea. Este de culoare galbenă aurie strălucitoare, culoare care se întâlnește doar la șampaniile foarte vechi. Are miros de vin oxidat similar cu vinul de sherry, intens și pluridimensional, are note mature de stafide și caramel, miere și mere coapte care se regăsesc și în gust la fel de intens. Textura cremoasă și plină este echilibrată de aciditatea mare.

   

Etalează o mare diversitate de arome care mă fascinează. Îmi lipsesc aromele de fructe proaspete care dau fructuozitate șampaniei și mai ales efervescența, elementul care-i dă magie și vitalitate.
O apreciez însa așa cum este, matură și înțeleaptă, cu cremozitate blândă și vigoare redusă care spune povestea anului de recoltă și ai anilor petrecuți în sticlă după ce a parăsit pivnița.  Îi admir evoluția și o beau cu plăcere ca pe un mare vin care a îmbrătrânit frumos.

Nu stiu în ce condiții a fost păstrată după ce a părăsit cramele din Reims unde își are sediul casa Veuve Clicquot. Întotdeauna există un risc cu vinurile vechi, pe care mi-l asum, pentru că senzația pe care o creează o șampanie veche rămâne impregnată în memoria gustativă pe vecie.

Cea mai tânără La Grande Dame care se comercializează este 2006. O găsiți la Comenzi Sampanie ro sau magazinele Le Manoir în Cluj și București. Exemplare vechi găsiți la Envie de Champagne sau la magazine specializate cum este Fine+ Rare.  Următoarea va fi 2008, cu un stil nou, care încă nu a fost scoasă la vânzare, se perfectionează în pivnițele din Reims până când le chef de cave Dominique Demarville va considera că este suficient de armonioasă ca să reflecte mantra marii doamne ” O calitate, cea mai bună”.

În sănătatea voastră
Olimpia Plesa Brandhuber
Baia Mare 13 august 2017

, , , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Ocolul pamantului intr-un pahar de vin ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Meniu