Champagne non vintage NV- Lecția de champagne

10/15/2019

Nu poți greși niciodată cu champagne. Se poate bea în oricând, înainte și după orice. Este de mare ajutor să cunoști stilurile diverse în care se produce ca să fie în empatie cu momentul sau starea ta.

Champagne Non Vintage- Stiluri de champagne

Cea mai mare parte, 80%-90% dintre șampanii sunt Non Vintage NV sau Sans année– adică sunt obținute din strugurii mai multor ani de aceea nu apare anul înscris pe etichetă.

Champagne NV este un amestec de 3 soiuri de struguri care provin din întreaga regiune AOC Champange, situată în NE Franței. Strugurii sunt Pinot Noir, Meunier și Chardonnay folosiți în cupaj în procente foarte diferite de fiecare producător. De aici rezultă o diversitate mare de gusturi și stiluri. Sunt vinuri echilibrate, multidimensionale pe a căror gust și calitate te poți baza an de an.  Sunt cartea de vizită dupa care evaluăm calitatea unei case de champagne. În afară de acest stil portofoliul unui producător este completat de șampanii Vintage, Rosé, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, Prestige Cuvée despre care voi scrie săptămânal  la Lecția de champagne

Champagne NV are la bază un procent mare din vinul anului de recoltă, de exemplu 2015, la care se adaugă un procent variabil între 10% și 40% de vinuri învechite din recoltele anilor anteriori. Aceste vinuri de rezervă au rolul să asigure consistența calității și stilului an de an.

Adăugând vin de rezervă  producatorii echilibrează vinul si determină stilul. Sau compensează ani de recoltă în care calitatea strugurilor a fost afectată de conditiile climaterice nefavorabile.

Vinurile de rezervă pot fi învechite între 1 an si 20 de ani. Rezultă fie șampanii tinere, fructoase și exuberante ca Ruinart, Moët et Chandon, Piper Heidsieck, Taittinger, sau respectiv mature, complexe, sophisticate ca Bollinger, Krug, Charles Heidsieck sau Veuve Cliquot.

Champagne NV este învechită în sticlă minim 15 luni ( din care 12 luni împreuna cu sedimentul rezultat din a doua fermentație în sticlă) . Cele remarcabile se păstreză 2/3 ani sau chiar mai mult. Această perioadă ajută la formarea unor arome de patiserie și complexitati particulare pentru champagne.

Când este pusă în vânzare champagne NV este gata de consum, nu o păstrați ca să devină mai bună. Munca de aromonizare a fost făcută de producător. Doar bucurati-vă de ea!

Cu efervescență
Olimpia Pleșa Brandhuber

OPiA organizează evenimente concept ™ de degustare de champagne și vin educative și de divertisment pentru companii.  Vezi evenimentele noastre aici

, , , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Ocolul pamantului intr-un pahar de vin ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Meniu