Ruinart Blanc de Blancs. Mărimea contează.
Sticla de magnum este vedetă când e vorba de petreceri fastuoase, aniversări sau sărbătorirea unui succes. Îmi place cum arată în frapieră si dă o notă de extravaganță. În sticla magnum, prospețimea, vigoarea și complexitatea este inegalabilă. În mod invariabil vinul dezvoltă straturi multiple de arome care nu se regăsesc într-un alt format.
În sticlele mai mari vinul evoluează mai încet. Cu cât este mai mare dimensiunea, cu atât cantitatea de oxigen care pătrunde prin gâtul sticlei este mai mică, procesul de fermentare este mai lent și creează mai multă complexitate și textură. Degorjarea se face mai târziu dând timp vinului să integreze arome și să devină mai intens.
În salonul casei Ruinart de pe Rue de Crayères din Reims totul este pregătit pentru degustarea comparativă de Blanc de Blancs NV, sortimentul cel mai de succes al casei din sticla de 3 l cunoscută cu numele de Jeroboam, din magnum de 1,5 l și sticla standard de 0,750 l. Sunt entuziasmată și curioasă, tocmai am citit un articol despre o degustare similară inițiată de Jancis Robinson la Londra și iată că am și eu această oportunitate.
Aprecierea unui vin este strâns legată de înțelegerea condițiilor de unde provine, de cunoșterea oamenilor care îl fac, de istoria care îl consolidează. Cum am putea aprecia valoarea șampaniei daca n-am simți mirosul din pivnițele săpate adânc, până la 40 de metri în solul calcaros de sub orașul Reims? În liniștea pământului, la 9 grade C, se odihnesc mii de sticle de șampanie intr-un proces continuu de perfectionare care dureaza deja de aproape 300 de ani. Amelie Chatin, tânara enoloagă a casei Ruinart, ne povestește intr-o engleză cu accent franțuzesc despre șampania Ruinart: „Stilul Ruinart este proaspăt și aromat și evidențieză diferitele arome ale strugurelui de bază, chardonnay. Sticla particulară cu gâtul lung și îngust facilitaza stilul reductiv prin contactul minim al vinului cu oxigenul și păstrarează puritatea aromelor”.
Casa Ruinart este cea mai veche din Champagne, a fost fondată în 1728 de Nicolas Ruinart și este una dintre cele 6 proprietăți care dețin Les Crayères, fostele cariere romane din orasul Reims transformate în pivnițe pentru șampanie. Les Crayères sunt monumente istorice și au intrat din 2015 în Patrimoniul Mondial al UNESCO, ca testimoniu al unei activități artizanale foarte specializate. Ruinart este prima casă care a exportat vreodată o șampanie roze, atinge apogeul prospețimii și al echlibrului în sortimentul non vintage R de Ruinart și este celebră pentru sofisticatul cuvee prestige Dom Ruinart.
Blanc de Blancs NV este favorita mea. Solară și elegantă, exprimă puritatea strugurelui de chardonnay din care este făcută în exclusivitate. Fină și cordială, se potriveste bine profilului meu gastronomic.
O gustam din butelia standard. Este aromată cu perlaj delicat, arome de lime si grepfrut, note picante de ghimbir și piper alb și flori albe specifice acestui soi de struguri. Versatilă și elegantă, nu întâmplător este preferata sommelierilor și chef-ilor restaurantelor gastronomice din întreaga lume. Dar oare în sticla mai mare poate fi și mai bună?
În magnum ( 1,5 l) de cum aduc paharul aproape de nas simt o notă afumată iar intensitatea mirosului este mai pronunațată. Este proaspătă, cremoasă, cu note evoluate de nuci cu care s-a îmbogățit în perioada lungă pe care a petrecut-o în sticlă. Atinge echilibrul perfect între complexitate, vitalitate și intensitate, pe bună dreptate este preferata tuturor. Mărimea contează pentru că în sticla magnum vinul se dezvoltă încet, polivalent și rămâne proaspăt mai mult timp.
In sticla de 3 l chardonnay se exprimă prin mai multe straturi de arome, efect al procesului lung și lent de învechire. Nota afumată și cremozitatea se intensifică. Persistent și rotund, vinul etalează o complexitatea aromatică unică. Făcută din strugurii anului 2008, este practic o șampanie vintage. Mă cucerește Jeroboam prin nuanțele aromatice diverse și nota ușor oxidată ca un rid fin pe un ten strălucitor. Ador șampaniile tainice, care îmi provoacă mintea și simțurile și mă îndrăgostesc de ea, nu pentru perfecțiune ci pentru individualitatea ei. Mărimea contează, dar gustul, așa cum spunea Victor Hugo„…există dincolo de moralitate, raţiune, etichetă, progres, adevăr, realitate, ruşine, conştiinţă.” Victor Hugo , Proses philosophiques, 1860–1865.
La multi ani dragi prieteni. Să fie anul 2017 precum șampania: efervescent, seducător, echilibrat și bun.
Olimpia Pleșa Brandhuber
champagne, degustare champagne, life style, olimpia pleșa brandhuber, opia events, ruinart blanc de blancs