O champagne pe săptămână: Charles Heidsieck Brut Réserve

08/28/2017

Fac yoga pe bașii care se aud de la festivalul Untold până la mine acasă, deși spațial sunt departe de lumea dezlănțuită. Tot pe același ritm constant, dupa câteva ore, în cea mai fierbinte duminică din an, mă așez în tihnă pe iarba din grădină, deschid o sticlă de Brut Réserve Charles Heidsieck și torn în pahar. Se aburește instant. Aștept să dispară spuma groasă și sterg paharul ca să pot observa efervescența viguroasă a vinului. Perlele fine se ridică ca dintr-o fântână arteziană. O privesc îndelung în timp ce intensitatea mirosului complex și delicios îmi incită papilele. Mă las furată de jocul seducător al perlelor și mă întreb râzând, oare cât o să mai aștept până gust? Flirtez cu ea, cu atât mai mult cu cât știu la ce să mă aștept.

Închid ochii și îi savurez prospețimea și efervescența mătăsoasă. O champagne bună are întotdeauna bule fine, mângâietoare, incitante pentru papile dar nicidecum deranjante. Ele au scopul de a pregăti papilele pentru vinul excelent care le urmează.

Brut Réserve este cremoasă, cu o structură fermă și musculoasă. Aciditatea este moderată, bine integrată, iar efervescența completeză aromonia ansamblului. Peste 40% din cuvée-ul confecționat din cele 3 varietăți de struguri, Chardonnay, Pinot Noir și Meunier, este vin de rezervă învechit în medie 10 ani. El a mai petrecut in pivniță împreună cu drojdiile încă 3-4 ani. De aici provin aromele de pâine prăjită, miere și fructe uscate. Timpul de maturizare rafinează spectrul aromatic și dă vinului complexitate.

Charles Heidsieck a redenumit în 1851 cu propriul nume casa de champagne fondată de către unchiul său cu 37 de ani mai devreme, cu convingerea că vinul pe care îl face reflectă personalitatea sa. Ambițios, a fost primul care a explorat America și a cucerit-o cu șarmul și șampania sa în secolul al 19-lea. Un dandy carismatic și inteligent, a fost numit “Champagne Charlie” iar brand-ul poartă și astăzi caracterul fondatorului. Despre viața lui Charles Heidsieck regizorul Allan Eastman a făcut în 1989 un film cu numele Champagne Charlie atribuindu-i rolul principal adorabilului Hugh Grant.

    

Totul la această champagne denotă eleganță masculină în accepțiunea mea, de la conținut până la prezentarea sobră a etichetei. Doar gâtul firav și alungit al sticlei amintește de silueta feminină și desăvârșește ansambul. Îi admir atitudinea și prestanța. Un aristocrat care nu trece neobservat și cucerește pe oricine. Stilul: complex, matur, onctuous. Secretul lui: timpul.

Brut Réserve este cuvée-ul iconic al casei Charles Heidsieck, o șampanie multi-vintage premiată cu Medaille d’Or la Champagne and Sparkling Wines World Competitions, Sommelier Wine Awards în 2015. Succesul și unicitatea ei se bazează pe proporția mare de vin învechit folosit în asamblaj. Probabil cea mai sofisticată champagne multi-vintage, Brut Réserve oferă o complexitate superioară pentru această categorie, la un preț pentru care este greu de imaginat un vin alb de o calitate comparabilă.

                                   

 

Vă doresc o săptămână efervescentă, cu champagne!
Olimpia Pleșa Brandhuber

 

, , , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

EVENIMENT ON LINE. Pentru grupuri. Oferă un cadou și păstreză legăturile. ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Seara de armonie. ON LINE

Detalii și rezervare
Meniu