O șampanie pe săptămână: Piper Heidsieck RARE 2002

06/26/2017

Piper Heidsieck RARE 2002
Am testat această champagne duminică dimineața, cu bucuria sărbătoarii Sânzienelor, respectând ritualul meu care îmi dictează că o champagne bună trebuie deschisă într-un moment în care îi pot acorda atenție. Am gustat-o în gradina, dupa o sesiune de yoga, cu simțurile active, în miezul verii, in miros de lavandă, oregano și trandafiri.

Rare este aurie cu un perlaj fin și temperat. Perlele se ridică vioaie la suprafață în câteva coloane fine care pornesc fie din scobitura din centrul paharului fie de pe versanții laterali. Le privesc spectacolul din diferite unghiuri și admir dansul lor grațios. Un pitigoi care și-a făcut cuib într-un copac din gradină ciripește pe mai multe note cip cirip cirap cirip cirip . Adulmec mirosul licorii din pahar de pâine prăjită, citrice și flori. Când o gust, nu pot și nici nu doresc să mă abțin să exclam: Oooohhhh, câtă armonie! Un răsfăț pentru papilele mele matinale, curate. Efervescența este mângâietoare, aromele sunt intense și complexe, consistența rotunda. Este fină și ascunde o aciditatea într-un echilibru perfect: nici nu o simt nici nu îmi lipseste, este acolo, ca sa susțina aromele, efervescența și consistența acestui vin în vârstă de 15 ani. Oare ce vin alb de această etate poate atinge eleganța și prospețimea acestui cuvee? Desi are 15 ani este vibrantă și proaspată cu note fine de învechire. Rară, elegantă, fluidă și fin aromată.

Păcat că are alcool, altfel aș înlocui ritualul cafelei de dimineața cu cel al șampaniei la prima oră. Ador tabietul cafelei pentru savoarea care îmi stârnește plăcere și bucurie și nicidecum pentru efectul ei stimulant, un effect psihotonic analog cu cel pe care îl produce asupra mea șampania bună. Însă, datorită acestui ingredient nesănătos, diminețile cu champagne sunt rarități pe care le rezerv pentru clipe de vacanță.

La cină, spre finalul zilei, sunt altfel decât cea de dimineață și percep șampania diferit dar la fel de grandioasă. Dupa ce am sorbit o gură din ea am refuzat să mai mănânc. Îmi părea că mâncarea mea nu putea atinge performațele de elegnață și aromonie pe care le etalează RARE și m-am abținut în favoarea ei.

Rare a fost aleasă în 2012 cea mai buna șampanie de către Fine Champagne Magazine. Este un cuvee vintage neobișnuit, obținut în majoritate de 70% din struguri de Chardonnay din viile din Trepail și Villers Marmery din Montagne de Reims și 30% din struguri de Pinot Noir și a petrecut mai mult de o decadă în cramă împreuna cu sedimentul. Este sortimentul prestige cuvee al casei Piper Heidsieck imbuteliată într-o sticlă cu diademă creată special de creatorul parizian de bijuterii Arthus Bertrand ca să îi sublineze prețiozitatea.

Să aveți o săptămâna efervescenă și armonioasă ca această șampanie.

Olimpia Pleșa Brandhuber

Găsiți această șampanie la comenzi sampanie .ro

, , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

EVENIMENT ON LINE. Pentru grupuri. Oferă un cadou și păstreză legăturile. ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Seara de armonie. ON LINE

Detalii și rezervare
Meniu