Champagne Vintage- Lecția de champagne

10/22/2019

O champagne vintage sau millésime se face doar din strugurii unui singur an și are anul înscris pe etichetă spre deosebire de Champagne Non Vintage care este un cupaj de vinuri din mai mulți ani. Vintage este un cuvânt de origine engleză și înseamna recolta unui an. Etimologic provine din franceza veche de la „vendange”. Acest sortiment este mai puțin cunoscut dar cel mai apreciat de cunoscători.

Champagne Vintage- Stiluri de champagne

Datorită climatului imprevizibil și rece din regiunea Champagne Champagne Vintage se face doar în anii excepționali când strugurii sunt sănatosi, foarte bine copți și aromonioși. Există ani capricioși în care toate resursele se folosesc pentru producerea sortimentului de bază NV. Nu poți gresi cu acest sortiment pentru că este produs doar atunci când se consideră că strugurii sunt foarte buni.

Spre deosebire de Champagne NV, Champagne Vintage se păstrează pentru  minim 3 ani în pivniță împreună cu sedimentul rezultat din cea de-a doua fermentare. Însă producătorii de top păstrează vinul între 3 și 8 ani ca să se desăvârșească și să dezvolte multe straturi aromatice sofisticate. Doar când enologul consideră că vinul este gata să fie băut, îl scoate la vânzare. Însă aceste șampanii sunt obținute din struguri cu potențial de evoluție exceptional, selectați, de pe parcele Grand Crus sau Premier Cru și merită să le păstrați pentru învechire dacă aveți condiții optime.
Sunt echivalentul vinurilor de rezervă păstrate mulți ani și asta explică prețul lor mai mare decât  NV.  Oglindește însă cel mai minunat raport calitate preț din Champagne.

Moët et Chandon scrie cel mai evident anul pe etichetă.  În 2012  Moët Grand Vintage atât brut cât și roze, ating o aromonie subtilă între prospețime, maturitate și diversitate aromatică. 2012 a fost dealtfel un an excelent pentru champagne care a dat naștere unor vinuri bogate și sofisticate.

O champagne vintage poate fi cuvée brut sau rosé, Blanc de Blancs sau Blanc de Noirs, Prestige sau Recently Disgorged ( voi scrie despre ele în continuare în fiecare săptămână la Lecția de champagne- Stiluri de champagne).

Dacă o champagne NV este în fiecare an la fel, Vintage reflectă caracteristicile climaterice particulare ale anului.
Explorați si descoperiți adevăratele șampanii din Champagne de care vă puteți bucura imediat sau le puteți păstra. Este o provoacare pentru memoria noastră senzorială  să identificăm diferența de exprimare dintre ani.

Champagne Room are o mare diversitate de șampanii de producător vintage: Pierre Peters 2013, Frank Bonville 2013/2012, Erik Rodez diverși ani, Pierre Moncuit 2006, Pierre Gimonnet 2009 si multe altele.

Găsiti  Bollinger Rosé 2006 si La Grande Année 2008/2007, Veuve Clicquot 2012, Jeeper 2005, Deutz 2011/2006 , Thiénot Cuvée 2005 BB la Le Manoir si la  Comtesse de Bari Cluj 

Pol Roger si Barons de Rothschild 2008 la Vinexpert

La Gastro Lab Herve Dubois 2009, Paul Bara 2012, Vilmart 2015

Cu drag și efervescență
Olimpia Pleșa Brandhuber

OPiA organizează evenimente concept ™ de degustare de champagne și vin pentru companii.  Vezi evenimentele noastre aici

, , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Pentru companii. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu