În căutarea perfecțiunii- Cristal Roederer

09/07/2016

Unul dintre cele mai fine vinuri din lume, șampania Cuvée Prestige Cristal Roederer,  este atât de cunoscut încât intimidează prin celebritate. Cei care îl cunosc îl glorifică în timp ce consumatorii care nu l-au gustat se întrebă dacă este cu adevărat un vin bun.

O vizită la casa de șampanie Louis Roederer în Reims -care face acest vin din 1876- mi-a facilitat apropierea de esența acestui cuvée elogiat de aristocratia vremurilor.
Pe Bulevardul Lundy la nr 21 ne-a întâmpinat Jean Baptiste Lécaillon, le Chef de Cave și vicepreședintele celei mai mari case independente din Champagne, Louis Roederer.  Foarte apreciat de cei cu care lucrează și considerat unul din cei mai talentați specialiști din Champagne, Jean Baptiste Lécaillon îndrumă echipa de enologi care elaborează an de an șampania Cristal și, în calitate de Chef de Caves, garantează integritatea stilului Roederer. Profesionist, gentil și precis, filosofia sa este universală.  „Trebuie să îți urmezi emoțiile și să îți pui inima în vinul pe care îl faci” .

       image1066d356463560index-box_31-1

Roederer detine 7 km de pivnițe răcoroase sub orașul Reims, intercontectate cu ale altor case. Dacă dai la o parte un perete al pivniței ajungi la Mumm, daca îl dai la o parte pe celălalt intri la Krug sau la Tattinger. 20 de milioane de sticle de champagne se perfecționează în penumbră, la temperatura constantă de 11 grade C.  Louis Roederer vinifică biodinamic, în condițiile umede și reci din regiunea Champagne, 85 din cele 240 de hectare de vița de vie pe care le deține .

Le Chef de Caves a deschis cu lejeritate o sticlă transparentă de Cristal 2007 și ne-a servit licoarea aurie în paharele ușoare, suflate manual, dezvoltate special pentru șampanile de excepție. ” Fie că vorbim despre vin în general, fie că e vorba de șampanie, nu pot să dau sfaturi. Lasă-ți doar inima să iți vorbească. Ea iți va spune dacă acesta este vinul tău sau nu”.

Cuvée-ul Cristal este un amestec de vinuri obținute din Pinot Noir în proporție de 60% și Chardonnay 40%, din vii bătrâne Grand Cru , de pe soluri selectate de calcar alb în care rădăcinile se zbat să pătrundă adânc în căutare de apă și nutrienți. În 2007, un an umed și rece salvat de un septembrie însorit, Jean Baptiste a ridicat procentul de Chardonnay la 42%. „Asamblarea presupune intuiție, cunoaștere și încercări. Este important să fim flexibili. La fel ca și escaladarea unui munte. Începi să urci pe o parte și când ajungi la jumătate observi că nu mai poți avansa. Te întorci și încerci din alt loc. Începi din nou”

index-box_1-1index-box_7-1index-box_11IMG_4095

Precizia este foarte importantă. Un procent de Chardonnay poate schimba profilul amestecului deplin. „Însă secretul Cristalului este puterea calcarului alb. Finețea provine din calcar nu din Chardonnay sau Pinot Noir. Ceea ce imi doresc să simt în Cristal este calcarul” a spus le Chef de Caves.

Găsesc distinctă la șampaniile Roederer efervescența mătăsoasă și delicată. „Cum obțineti acest perlaj fin ?” îl întreb cuprinsă de admirație pe Jean Baptise.  „Acesta este un secret”  îmi răspunde, dar insistă să precizeze că efervescența este a doua componentă pe care dorește să o simțim în șampania Roederer, prima trebuie să fie vinul însăși. ” „Wine first, than bubbles ”

Champagne este artă, arta de a face vin. Învîrtirea în pupitre se face manual, cu răbdare, de către oameni dedicați sub îndrumarea maestrului. „Oamenii trebuie să se conecteze cu vinul, să punâ mana pe el, să fie direct implicați în elaborarea unei șampanii artizanale”

index-box_45index-box_39-1IMG_4041-300x225

2007 este un vin unic în eleganța sa, dens și echilibrat, cu expresie proaspătă de minerale. Perlajul este dinamic și fin iar gustul este de citrice proaspete, pere coapte, tartă de mere și alune de pădure. Este delicat și puternic în același timp, seducător, un vin dedicat plăcerii sau gastronomiei rafinate.

Îl găsesc timid și rezervat, cred că trebuie sa treacă printr-un proces de învechire de minim 20 de ani ca să atingă apogeul, ca un diamant brut care, prin șlefuire, devine un briliant stălucitor. Mi s-a confirmat că este singurul criticism pe care specialiștii îl aduc acestui vin, că este prea tânăr atunci când este scos în piață și implicit consumat de noi.
Cristal este o șampanie de o finețe inegalabilă.  Este expresia fineții și eleganței oamenilor care participă la elaborarea ei într-un proces continuu de perfecționare.

                    IMG_4059cq5dam.web.1280.1280220px-Alexander_II_of_Russia_photo

           Cuvée Cristal fost creat în 1876 în onoarea Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei care a cerut casei Roederer, a cărei șampanie o aprecia, să-i facă un cuvée special, unic, doar pentru curtea sa, îmbuteliat într-o sticla de cristal.
Cuvee-ul continuă tradiția de a fi îmbuteliat într-o sticlă transparentă, cu baza plată, ca să etaleze culoarea din ce in ce mai aurie pe măsura ce vinul evoluează. Razele de lumină degradează vinul în sticla transparentă,  de aceea o găsim învelită într-o folie aurie care filtrează razele UV și trebuie păstrată pe toată perioada de viață a șampaniei.

Rareori beau Cristal, iar atunci este o celebrare. În compania celor care iubesc chardonnay pur, aleg sortimentul Vintage Blanc de Blancs al casei Roederer ( 2008) iar în zilele calde ador Vintage Rosé (2010). La aperitiv, Brut Premier NV este întotdeauna o alegere inspirată.

Olimpia Pleșa Brandhuber

, , , , , , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Pentru companii. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu