Triada strugurilor din Champagne. Lecția de champagne.

07/07/2018

Champagne este rezultatul unei practici vechi de 400 de ani prin care struguri diferiți din sate și de pe soluri diverse sunt amestecați dând naștere unui ansamblu numit cuvée. Armonia și complexitatea acestui cupaj este ceea ce face din vinul spumant din Champagne cel mai fin vin de pe planetă.  Doi dintre acești struguri sunt roșii, Pinot Noir și Meunier cultivați în proporție de 38% respectiv 32% din volumul total, ceea ce face ca strugurii roșii să contributie cu 2/3 la producerea șampaniei în timp ce strugurii albi sunt reprezentați de un singur soi, Chardonnay, cultivat în procent de 30%.

de Olimpia Pleșa Brandhuber

Aceste trei varietăți, faimosul trio, stau la baza vinului spumat numit Champagne. Mai sunt și alte varietăți istorice acceptate pe care unii producători le cultivă dar în cantitati infime: Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc și Pinot Gris, care însumează mai puțin de 0,3% din vii.

Fiecare varietate contribuie la universul aromatic și la structura ansamblului dar sunt și alte motive pentru care se folosesc mai multe varietăți. Strugurii preferă soluri și meso-climate diferite unde își exprimă potențialul natural. De exemplu zonele preferate de Pinot Noir sunt Montagne de Reims și Aube. Chardonnay este rege în Côte de Blancs dar și în Sézanne, Vitry le Francois și Montgueux. Meunier se exprimă cel mai bine în Valeé de la Marne. Aceste varietati înmuguresc și se coc în timpi diferiți. De aceea plantarea mai mult decât a unei varietăți este o măsură de prevenire a pierderilor cauzate de îngheț, grindină, boli. Vremea poate favoriza un soi într-un an în timp ce pentru altul poate fi un an dificil.

La sfârșitul secolului al 17-lea Dom Perignon, în strădania sa de a obține cele mai bune vinuri, a început să facă vin alb din struguri roșii printr-o extracție foarte delicată a mustului. Practica stă astăzi la baza obtinerii vinurilor de bază pentru cupajarea șampaniei.

Producatorii din Champagne caută cu precădere eleganța, structura și aromele neutre mai degrabă decât aromele intense caracteristice soiurilor. Ele care nu trebuie să domine gustul de cozonac și patiserie ce se dezvoltă în timpul evolutiei vinului în sticlă ci să se integreze într-un ansamblu aromatic sofisticat. Fiecare strugure are rolul său bine determinat în crearea amestecului clasic format din cei trei  care reprezintă cea mai mare parte a cuvée-urilor multi vintage din Champagne.

Triada strugurilor din champagne

Cuvée- ul poate fi privit ca o alegorie a corpului uman format din oase, musculatură și articulații.

În acastă metaforă Pinot Noir este musculatura care aduce consistență în amestec. Produce vinuri cu arome de fructe roșii, ciuperci sau condimente, bine structurate și robuste. Sampaniile făcute doar din Pinot Noir sunt bogate și rotunde, în gură se simt pline în comparație cu fragilitatea Chardonnay-ului dar la fel de predispuse învechirii îndelungate. Au tendința să se oxideze mai repede și să dezvolte arome tomnatice.
Performează cel mai bine pe solul rece și calcaros care predomină în Montagne de Reims si Côte des Bar.

Chardonnay este scheletul osos al cuvée-ului care susține muschii. Este varietatea cea mai elegantă care aduce amestecului arome florale și de citrice, mere verzi și mineralitate. De regulă vinurile au o structură liniară și învechesc spectaculos. În primii ani, tinere, pot fi acide și aspre dar după mai bine de 5 ani se rotunjesc și etalează arome de pâine rumenită.
Este rege în Côte de Blancs producând vinuri cu arome delicate și ușoare, cu note specifice de flori, citrice și uneori minerale. Chardonnay este companionul ideal în cuvée-urile destinate a se desăvârși în timp.

Meunier are un potențial de învechire limitat, de aceea rareori se folosește în cupajele de tip prestige sau vintage care necesită o vreme pentru a-și exprima caracterul. Dar este un ingredient de bază în cuvée-urile clasice multi vintage care reprezintă 90% din producția din Chamapagne datorită abilității sale de a evolua repede și de a face cuvée-ul mai repede apt de consum. Are o aciditate naturală mare și completează paleta aromatică cu arome de fructe și flori. Integrează cele 3 varietăți împreună făcându-le băubile mai devreme.
Meunier, cunoscut până de curând ca Pinot Meunier, este mai robust și mai rezistent la înghețul care se produce primăvara devreme pentru că înmugurește târziu. În mod particular este potrivit solului mai cleios si nisipos din Valeé de la Marne.

Din cupajarea acestor struguri rezultă stiluri diverse de champagne despre care puteți afla mai multe din blogul OPiA Non Vintage, Vintage sau Cuvee Prestige. Vezi și Phillipponat Blanc de Noirs

Cu drag și efervescență

Olimpia

OPiA organizează evenimente de degustare de champagne pentru companii și private. Vezi mai multe la   evenimente OPiA

, , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

EVENIMENT ON LINE. Pentru grupuri. Oferă un cadou și păstreză legăturile. ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Seara de armonie. ON LINE

Detalii și rezervare
Meniu