O champagne pe săptămână: Phillipponat Blanc de Noirs Millésime 2009

07/31/2017

Phillipponat Blanc de Noirs Millésime 2009
L’Escalet 29 iulie 2017

Blanc de Noirs este un sortiment de champagne care se obține doar din struguri roșii, așa cum sugerează numele. Este un stil mai puțin comun dar apreciat pentru abilitățile sale gastronomice de către cei care preferă șampania consistentă și puternică cu reminescențe de vin roșu.

 

  

Millésime 2009 Blanc de Noirs Philipponnat provine în exclusivitate din strugurii de Pinot Noir din Montagne de Reims și Mareuil sur Aÿ și este expresia autenticității acestui soi. Se face doar în anii foarte buni în urma unei selecții atente a celor mai buni struguri . Nu se doresc note oxidate ci prospețime, de aceea doar jumătate din vin a fost învechit în butoi care contribuie la adăugarea unui nou strat de complexitate. Fermentarea malolactică a fost blocată pentru că 2009 a fost un an cald, însorit, cu recolta foarte bine coaptă iar acidul malic este binevenit.
Are gust de caramel, coajă de conzonac și de portocală, este amplă, cu consistența cremoasă și efervescența moderată. Aciditatea este în armonie cu dozajul extra brut de 4.2 grame de zahar pe litru care păstrează caracterul pur al vinului.  Etalează o eleganță studiată și o proaspețime precisă, specifică pentru vinurile bune din champagne.

Nu pot să nu admir armonia arhitecturală între complexitatea aromatică și prospețime care s-a produs în cei 7 ani cât a stat închisă etanș în sticlă împreună cu drojdiile. Analog cu primii 7 ani care construiesc personalitatea oamenilor, această champagne s-a perfecționat lent în penumbra pivnițelor reci din Mareuil sur Aÿ ca să ni se înfățișeze acum proaspătă și sofisticată.

Ceea ce mă seduce este efervescenta sa moderată, complexitatea aromelor și cremozitatea. Servită la 10 grade C în paharul de vin cu deschidere largă și picior fin, este un vin puternic. Este prin definiție o champagne cu abilități gastronomice, ar fi excelentă cu brânzeturi locale Langres sau Chaource, însă eu am savurat-o cu încredere ca aperitiv în timp ce contemplam împreuna cu soțul meu bărcile ancorate în Golful L’Escalet.

 

Rafinată și foarte accesibilă, casa Philipponnat face o champagne plină de savoare și eleganță, un stil implementat de Charles Philipponnat, președintele și managerul casei. Figură foartea amabilă și inteligentă, cu umorul său cuceritor și ospitalitatea desavarsita, te inspiră să te atașezi de vinul lui. O călătorie în Champagne nu poate fi completă fără o vizită a casei Philipponnat care deține cea mai frumoasă vie, Clos des Goisses, o fășie de 5,5 hectare de vie situată într-o pantă abruptă de 45 de grade , flancată de trandafiri și invadată de soare de dimineața pâna la apus. Un terroir însorit cu orientare sudică plantată în cea mai mare parte cu Pinot Noir, Clos des Goisses este cartea de vizită a casei Philipponnat. O puteți comanda aici

Vă doresc o săptămână cu champagne și bucurie
Olimpia Pleșa Brandhuber

, , , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Ocolul pamantului intr-un pahar de vin ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA
13 mai 2018, București

Spumante românești obținute prin metoda tradițională

Detalii și rezervare
Meniu