Csaba Bereczki, creatorul spumantului românesc premiat CARASSIA

12/07/2021

 

Rolul enologului la obținerea vinului spumant obținut prin metoda tradițională este vital. Cunoașterea, experiența și experimentul sunt esențiale pentru realizarea acestui sortiment elaborat. 

De cele mai multe ori vinul preia personalitatea celui care îl face. L-am invitat la conversație  pe enologul CSABA BERECZKI să ne dezvăluie câteva dintre secretele vinului spumant românesc făcut chiar de el la crama Carastelec din județul Sălaj.  

Interviul este unul dintr-o serie de interviuri cu enologii din spatele vinului spumant românesc în campania Iubesc spumantul românesc și  are scopul de a face cunoscut prin vocea lor spumantul foarte bun făcut în țara noastră.

de Olimpia Pleșa Brandhuber

Csaba, ești creatorul a trei dintre cele mai bune vinuri spumante românești.
CARASSIA Blanc de Blanc Brut, CARASSIA Rose Brut și CARASSIA Classic brut au fost premiate și anul acesta la Champagne and Sparkling Wine Word Championship Competition și la Vinarium București. Care e filozofia ta când faci aceste vinuri ?

BC: Încerc să evidențiez caracteristicile soiurilor și a terroir-ului din Carastelec. Vreau să păstrez cât de mult se poate din caracteristicile fructului, cu intervenție minimă, ca unicitatea locului de provenineță și a anului de recoltă să fie evidente și recognoscibile.
Nu forțez nimic, nu vreau să fac un produs ci să scot în valoare caracteristicile vinului din fiecare an. Mă văd ca un dirijor, mă las ghidat de vin și cred că asta dă naturalețe, finețe și eleganță spumantelor.

                                        

Cum de îți ies în fiecare an atât de bune, ba aș spune, an de an din ce în ce mai bune?
BC:Cel mai important este să obțin un echilibru atât la cupajarea vinurilor de bază, cât și la alegerea dozajului cu licoare de expediție după degorjare. Avem un standard de calitate și nu iese din cramă nici un vin dacă nu atinge acest standard.

Tot legat de acest concurs foarte prestigios unde anul acesta ați excelat cu medaliile, ce ai simțit când vinurile create și muncite de tine au fost premiat în străinătate de specialiști cu notorietate în domeniu?
BC:Este o bucurie foarte mare că spumantele Carassia chiar de la prima ediție au fost apreciate de cei mai recunoscuți experți din lumea vinurilor spumante. E într-un fel și o responsabilitate, lumea începe să aibă așteptări legate de gust și calitate de la noi din ce în ce mai mari. Această adrenalină mă motivează și mă împinge să pun în fiecare an ceva în plus de la mine, să încerc ceva nou.  

 

 

In afara de know how-ul și experienta ta care consider că sunt vitale în producția de vin spumant a cărui realizare necesită multă cunoaștere, experiment și experiență, ce altceva consideri că contribuie la calitatea acestor vinuri spumante? Ce te mai ajută să îti iasă atât de bine?
BC:Climatul răcoros din Crișana este unul dintre elementele chintesențiale și în aceiași măsură plantația care este de la început gândită pentru producția de spumante.  Soiurile plantate sunt adecvate solului și climatului în plus maturăm vinul îndelung în sticlă ca să obtinem complexitatea și eleganța dorită.

Ador spumantul în sticla magnum. Carassia Classic și Blanc de Blanc în sticla magnum a fost premiate anul acesta cu BEST IN CLASS. Ce crezi că au apreciat jurații?
BC: 
Fiecare sticla de spumant este un vas individual de maturare. În sticlele magnum se întâmplă aceiași transformare sau magie, dacă vrem să o numim așa, ca și în sticlele standard, însă aici totul se produce mult mai lent, astfel aromele sunt mai complexe și mai elegante.

 Care sunt momentele importante la crearea acestor vinuri spumante Carassia?
BC: În procesul de vinificare prin metodă tradițională sunt mai multe momente cruciale, excitante, creative: alegerea și cupajarea vinurilor de bază (assemblage), adăugarea zahărului ( dosage) la sfârșitul procesului de maturare dar  înainte de orice o recoltă frumoasă. Pentru un vin de calitate avem nevoie de fructe coapte și sănătoase, dar totodată de aciditate ridicată, care, contrar cu ceea ce aud ici și colo,  nu poate fi înlocuită cu o recoltă timpurie. De aceea este vital climatul de la noi.

Este creația de vin o lecție de viață?
Carassia trece prin două fermentații, abia după  3-4 ani ajung să văd ce am făcut. Necesită foarte multă răbdare și atenție la detalii, începând de foarte tânăr să fac spumante am învățat multe despre autodisciplină, și sunt recunoscător pentru aceasta. 

 

   

Cât de des guști vinurile în cei 3-4 ani până când hotărăști că sunt mature și gata să se întâlnească cu consumatorul?
BC: Până când obținem cupajele dorite pe care le punem în sticlă  gustăm de multe ori vinurile de bază.  Apoi, după o maturare de 20 de luni, timp setat de noi pentru procesul de maturare minimă, începem să degustăm vinurile. Când suntem mulțumiți cu evoluția lor degorjăm și adăugăm licoarea de expediție ca să echilibrăm aciditatea și continuăm cu degustarea vinurilor cu grad de dulceață diferit până ne place .

Ai în portofoliu și 2 vinuri petiante, mai accessible, obținute prin metoda Asti, gama FRIZA.   Acestea de ce sunt diferite?

                       

Metoda Asti prin care obținem Friza este un proces de vinificare aparte, oprim  fermentația vinului prin răcire înainte să se termine natural. Astfel vinul obținut are o fructuozitate accentuată, un rest de zahăr plăcut și o efervescență fină obținută doar din propria fermentație. Decizia momentului opririi  fermentației e cea mai importantă.

Friza, cum o faci atât de bună și pură? Care este secretul?
BC:Friza este un moment efemer capturat în sticlă. Trebuie să surpind  acel moment de trecere de la must la vin, acesta este secretul vinurilor petiante. Vinul păstrează puritatea  fructului și aromele vioaie. În plus are un conținut de alcool scăzut și un  rest de zahăr plăcut. Sunt vinuri ready-to-drink la câteva luni după recoltă.

Citește despre cum se obține champange NV pe blogul opia.ro

Cum ai devenit ceea ce ești astăzi, unul din cei mai talentați enologi de vin spumant din țara noastră?
BC:Am învățat foarte mult, sunt un autodidact, dar cel mai mult m-au ajutat vizitele de studiu în Champagne, unde am avut ocazia să văd cum procedează casele mari și cum gândesc cramele mici. Sunt două viziuni foarte diferite, eu sper că noi reușim să avem din fiecare câte puțin. 

                       

Care este cel mai frumos moment în creația vinurilor spumante?
BC:Momentul când gust vinul după trei ani de așteptare și sunt mulțumit cu ce am făcut.

Care dintre ele este preferatul soției tale?
BC: Carassia Rosé

Ce faci în timpul liber, atunci când nu ești la cramă? Ce activități îți îmbogățesc viața?
BC: Întotdeauna meșteresc ceva, îmi place să fac obiecte funcționale, dar în ultima perioadă  încerc să petrec tot mai mult timp cu familia și fetița mea de 6 luni.

Ai un mentor în activitatea ta?
BC:M-au inspirat enologii pe care i-am întâlnit în Champagne și  începând de anul trecut Jerome mă ajută și mă consultă la assemblage și dosage. E important să fie mai multe opinii.

Când nu ești in cramă, cu ce ocazie și cum bei tu vinul tău spumant? Ai unul pe care îl favorizezi?
BC: Vinul spumant este în primul rând un vin, deci îl consum ca pe un vin. Nu, nu favorizez, îți dai seama că îmi plac toate dar aleg  de obicei în funcție de mâncare.

Ai vreun spumant preferat sau champagne care te-a impresionat și visezi să atingi acel standard?
BC: Nu am unul favorit, încerc să degust vinuri diverse de la producători și reguni diferite, din fiecare încerc să învăț ceva.

Pregatiti ceva nou pentru iubitorii de Carassia?
BC: Noutatea este că începând cu anul 2019 folosim și vinuri de rezervă în cupaje. Vinurile sunt momentan în procesul de maturare în sticlă, totul depinde de evoluția lor, deocamdată nu vă pot spune mai mult.  Luăm deciziile când  vedem rezultatul.

OPiA organizează evenimente concept ™ ONLINE de degustare de champagne și vin spumant românesc pentru companii și recomandă vinul spumant românesc.  Vezi evenimentele noastre. Vin spumant și brânzeturi fine românești. Masterclass despre champagne. Consumă vinul cu moderație.

 

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

DEGUSTARE ON LINE. Pentru grupuri. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Meniu