Friza- Crama Carastelec. Spumant romanesc. OPiA Recomandă

11/08/2020

Friza amintește de frizzante adica un vin semi spumant dar cu suficientă efervescență cât să îi confere proaspețime și să pună în valoare fructuozitatea strugurelui de Pinot Noir ( Friza Rose) și  Fetească Regală ( Friza alb) din care este făcut la crama Carastelec în NV Transilvaniei.

Spre deosebire de vinul  spumant care fermentează de doua ori pentru a se îmbogati cu efervescență și arome distincte, Friza este un vin petiant care fermentează o singură dată.  Fermentația este întreruptă când vinul ajunge la 10,5%-11,5 % alcool iar rezultatul este un vin cu un rest de zahăr natural mai mare în sinergie cu un nivel alcoolic mai redus. Un fel de must aflat în fermentare. Suprapresiunea din sticlă este mai mică, de max 1,5  bari, față de vinul spumant care trebuie, potrivit reglementărilor din domeniu, să atingă cel puțin 3 bari.

Friza este un vin pur, efervescent, cu gust de fructe, foarte ușor de băut și asociat, minunat pentru cei care se inițiază în descoperire vinului și destinat consumului imediat, recomandabil să fie consumat în anul următor recoltei. 

 

Ador Friza pentru puritatea fructului și voiciune în acord cu consistența si structura. Are destul de puțin zahăr rezidual ca să nu fie un vin dulce, într-o aromonie cu aciditatea și efervescența redusă. Făra pretențiile unui vin sofisticat, raportul corect între preț și complexitate, nivelul redus de alcool și efervescența jucăușă, îl situează în categoria vinurilor care nu trebuie să lipsească din frigider. Închis cu filet, se păstrează bine  la rece 2-3  zile.  Răcoritor, împrospătează gustul dupa orice preparat: o salată rapidă, un sandwich sau la picnik.  Se servește bine răcit la 6°C și înlătură setea.

 

       

Friza roze este aproape sec ( brut) cu note de fructe roșii de la strugurele de Pinot Noir din care este făcut în exclusivitate și o aciditate în armonie cu consistența. Vinul din 2019 a fost premiat la Decanter World Wine Awards 2020 cu bronz, 88 de puncte și descris de juriu ca „proaspăt și fructat, cu o puritate frumoasă și o aciditate crocantă”
Friza alb, mai dulce, demisec, miroase a salcâm și fructe galbene. Este excelent pentru cei cărora le plac aromele de pere şi ierburi specifice soiului de Fetească Regală, învăluite într-un perlaj fin. Le găsiți online la magazinele de specialitate.

Cu drag și efervescență, Olimpia Pleșa Brandhuber

OPiA organizează evenimente concept ™ de degustare de champagne și vin educative și de divertisment pentru companii.  Vezi evenimentele noastre aici. Consumă vinul cu moderație.

 

 

 

 

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Pentru companii. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu