Champagne nu este doar un aperitiv

02/04/2020

Champagne se poate bea înainte și după orice.
Este probabil cel mai versatil vin gastronomic, face fată cu success oricărui preparat culinar de la aperitiv la desert datorită acidității mari care stimulează papilele și reîmprospătează palatul. Și pentru că se produce într-o foarte mare varietate de stiluri. Nu întâmlător marii chefi ai lumii creează meniuri complete dedicate special acestui vin.

Champagne este pe bună dreptate un “must have” la aperitiv. Efervescența unei Bollinger Special Cuvee  deschide apetitul, răsfață papilele și crează o stare de bucurie. Pentru că are această reputație deseori uităm că champagne este în primul rând un vin.

Stilul Extra Brut , un trend al ultimilor ani, este cel mai sec sortiment și este un excelent aperitiv cu canapés, stridii, cevice. Încercați ultimul vintage 2012 scos în piață de casa Louis Roederer Brut Nature 2012 

Rosé-ul este adorabil de asociat. Daca este unul proaspăt de tip Taittinger NV însoțește aprope orice canapés, creveți, langustă  iar dacă este unul matur de tipul Moet Grand Vintage 2012  este o sărbătoare cu carne de vită.

Șampaniile învechite de tip Vintage sau Prestige Cuvée  sunt excelente cu sosuri cremoase, ciuperci, trufe, brânzeturi.

În ceea ce privește asocierea brânzeturilor cu champagne, aici se deschide o altă lume savuroasă. Brânzeturile regionale din Champagne cum sunt Langres, Chaource, Brie de Meaux sau Brillant Savarin  trebuie experimentate cu champagne pentru că între mâncare și vin există o afinitate naturală. Populara Comté face un mariaj garantat iar pe măsură ce veți aprofunda asocierea veți trăi experiențe diferite alăturând șampania la gradul de maturare al brânzei. Parmezanul este sublim însoțit de o champagne rosé matură.

 

Cu ce nu se asociază champagne?

Cu tort.  Eleganța acestui vin este dominată de opulența aromatică și dulceața unui astfel de preparat mai ales daca este de ciocolată. Fiți atenți data viitoare când vi se oferă champagne la tort. Veți întelege ușor cum stau lucrurile.  Se poate asocia însă cu unele deserturi fine care conțin fructe, pandișpan dar nu sunt foarte dulci.

Odata ce stii ceva despre vinul pe care il bei vei ști natural să alegi mâncarea. Nu este o filozofie dar necesită o întelegere minimală a vinului- consistență, arome, aciditate, zahăr- ele se asociază.

Aparte de aceste considerente de reomandat a fi luate în seamă , regula universal valabilă este alegerea vinului care îți place la mâncarea care îți place.  Este o practică firească care nu poate fi contestată  de nimeni. Asocierea șampaniei cu mâncare trebuie să fie o plăcere nu o constângere. Îndrăzniți să experimentați.

Cu drag și efervescență

Olimpia Pleșa Brandhuber

OPiA organizează evenimente concept ™ de degustare de champagne și vin pentru companii.  Vezi evenimentele noastre aici

, , , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

EVENIMENT ON LINE. Pentru grupuri. Oferă un cadou și păstreză legăturile. ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Seara de armonie. ON LINE

Detalii și rezervare
Meniu