Vinul spumant românesc devine și mai bun alături de brânzeturi. Studiu

11/06/2022

 Vinul spumant românesc în asociere cu brânzeturi fine românești. Cum se modifică percepția vinului. Studiu

Prin acest studiu doresc sa atrag atenția către două comori ale gastronomiei românești și asocierea dintre ele.Vinul spumant românesc și brânzeturi fine românești. Sunt din ce în ce mai bune, merită să le apreciem și să construim o tradiție a generației noastre. “What grows together goes together” 

                               de Olimpia Pleșa Brandhuber

OPiA Spumant românesc la Revino

La masterclass-ul de experiența gustativă  „Cheese please…” care a avut loc la Revino Gourment Show din București în 8 octombrie 2022 susținut de mine împreună cu Alina Iancu, cei 50 de oaspeți prezenți au participat la primul studiu despre cum brânzeturile autohone influențează percepția vinului spumant românesc.
Premisa declarată de la care am plecat în acest studiu a fost că brânzeturile îmbunătățesc experiența vinului spumant românesc

Am degustat 5 vinuri spumante, patru dintre ele însoțite de câte un fel de brânză și ultimul savurat lângă caviar. Oaspeții au primit câte un chestionar unde au evaluat pe o scară de la 1 la 5 ( 5 fiind nota maximă) : cum le place vinul înainte de a gusta brânza, cum le place brânza și cum le place vinul după ce au gustat din brânză. Concluziile sunt mai jos:

Într-o proporție impresionantă de 90%  oaspeții au considerat vinul spumant românesc devine mai bun în compania brânzei. În cazul combinației 1 și 4 chiar 92% dintre participanți au avut această percepție. Așadar merită să gustați lângă un spumant românesc o bucată de brânză bine selectată. Dar care și mai ales după ce principii?

Vin spumant românesc și brânzeturi fine românești la Revino Gourmet Show

Combinația cu numărul 3
Vin spumant Roze Carassia din sticla Magnum 2018 cu Brânza Extramaturată 6 luni Karpaten Milk
a plăcut cel mai mult și a avut cel mai mare punctaj, dar și individual vinul și brânza au fost cotate cel mai sus. La această asociere aromele vinului se expandează și texturile celor două ingrediente se completează. ” Excelent ” a fost cuvântul cel mai des folosit. Vezi interviul cu creatorul vinului aici

Combinația a 4-a
a fost pe locul doi în preferințe ca și punctaj și 92% din participanți au apreciat că brânza face spumantul să fie și mai bun.
Vin spumant Kotys Millesime 2014 Petro Vaselo și Brânza cu trufe Karpaten Milk
 Este o asociere de arome intense și maturitate, de texturi rotunde și cremoase și gustul umami din ambele ingrediente se completează sinergic.  Descoperă mai multe despre creatorului vinului spumant românesc Kotys  aici

Combinația numărul doi
Vin spumant Prince Stirbey Crâmposie Selecționată 2018 cu brânza Timian Camembert
A primit omagii de la unii participanți „recomand asocierea”, „unirea face puterea” în timp ce alții au desființat-o „ separat sunt ambele geniale” „ supărător gust” sau au apreciat influența atfel „vinul pare mai dulce”.  Citește mai multe despre povestea acestui spumant aici

Brânzeturile cu crusta înflorită sunt cele mai dificil de asociat, crusta are de regulă gust diferit și mult mai intens aromatic decât interiorul. Este o combinație intrigantă .
Plăcut la această combinație este aciditatea vinului care pătrunde printre structurile cremoase ale brânzei și curăța palatul în timp ce textura cremoasă temperează aciditatea amplă a vinului.

Prima combinație
Vin spumant Recaș Muse Stars și brânza La Ferma de Burduf
a fost  „o asocierea perfectă pentru acasă de zi cu zi” pentru un participant, „se potrivesc foarte bine”  pentru altul,  „ o combinație decentă” pentru altul.  Brânza de burduf a fost „o minunată descoperire”.
Servită cu baghetă caldă, elementul sărat din brânza de burduf în exprimare modernă a făcut o asociere complementară cu dulcele în moderație prezent în vin.

A 5-a și ultima combinație a fost o surpriză
Noul vin spumant Carassia 773 Extra Brut 2018
gustat în avanpremieră de publicul din România care va fi lansat în piață în luna noiembrie a acestui an, cu caviar Osetra și Caviar de somon. A fost o experiență culinară clasică epicuriană de care majoritatea celor prezenți au fost încântați: „clasic Posh”, „cea mai bună inovație”, „cea mai buna asociere”.

Vinul spumant românesc este cel mai atractiv companion pentru brânzeturi și împreună fac cea mai simplă și spontană înrudire gastronomică pentru orice ocazie, fie ea una simplă sau sofisticată.

S-au consolidat astfel căteva  principii utile de luat în seamă când faceți asocieri:

Am primit cu bucurie aprecieri și sugestii de alte asocieri de aceea vă încurajez și pe voi să îndrăzniți să experimentați!

Găsiți brânzeturile și vinul spumant românesc la Shop Revino  dar și în magazinele sepecializate de vin Crush Wine Shop  sau pe site-ul producătorilor.

Cu drag și efervescență românească
Olimpia

 

OPiA organizează evenimente concept  de degustare de champagne și vin spumant românesc pentru companii și recomandă vinul spumant românesc. Vezi evenimentele noastre. Vin spumant și brânzeturi fine românești. Masterclass despre champagne. Consumă vinul cu moderație.

 

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Pentru companii. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu