Marco Feltrin, creatorul vinurilor spumante românești Petro Vaselo.

11/18/2021

 

Rolul enologului la obținerea vinului spumant obținut prin metoda tradițională este vital. Cunoașterea, experiența și experimentul sunt esențiale pentru realizarea acestui sortiment elaborat. 

De cele mai multe ori vinul preia personalitatea celui care îl face. L-am abordat pe enologul Marco Feltrin să ne dezvăluie câteva dintre secretele vinului spumant românesc făcut chiar de el la Crama Petro Vaselo în Banat.  

Interviul este unul dintr-o serie de interviuri cu enologii din spatele vinului spumant românesc în campania Iubesc spumantul românesc și are scopul de a face cunoscut prin vocea lor spumantul foarte bun făcut în țara noastră.

de Olimpia Pleșa Brandhuber

 

Marco Feltrin, ești creatorul spumantelor românești  KOTYS Millesime și Chardonnay obținute prin metoda tradițională și a două spumante obținute prin metoda Charmat BENDIS Nadir și Roze. În ce momente bei tu BENDIS? Dar KOTYS?

Bendis, tot timpul. Bendis e pentru mine bucuria de viață uzuală, cea aproape zilnică, îl pot bea cu orice ocazie, în orice zi. Cu KOTYS Chardonnay în principiu aleg să marchez momente importante pentru mine, de obicei îl beau asociat cu preparate culinare mai sofisticate iar Kotys Millesime îl savurez contemplând un tablou, ascultând Turandot sau Tosca. Sunt vinuri diferite.

Cum sunt ele diferite ?
Bendis îl fac prin fermentație în autoclave mari ( la fel ca și prosecco), vinul stă în cramă la noi doar câteva luni apoi îl scoatem la vânzare, este un vin foarte proaspăt, accesibil și ușor de abordat. KOTYS  îl  facem prin aceiași metoda ca și champagne, metoda classică, și il păstrăm în sticlă la maturizare timp de 5 ani. Este mai complex aromatic.

 Cum ai ajuns in România Marco și cum ai ajuns să faci vin spumant atât de bine?
Cei de la Petro Vaselo (ce ciudat sună acum, pentru că acum sunt unul dintre cei de la Petro Vaselo😊 ) căutau niște studenți practicanți pentru campanie. Am răspuns solicitării lor și în 2011 am venit pentru prima dată în România. Am revenit în 2012 din nou pe perioada de campanie, iar din 2013, dupa absolvire am devenit parte din echipa Petro Vaselo full time.

Visezi bule? Ai avut vreodată un coșmar cu vinurile tale? 
Visez, la modul figurat, că spumantele Petro Vaselo să devină o emblemă națională. Aș fi tare mândru dacă s-ar întâmpla asta de aceea lucrez intens să devenim tot mai buni în ce facem.
Probabil visez și bule, dar nu îmi amintesc dimineața. Lucrez în agricultură, care implică ore multe de muncă și efort, deci dorm bine 😊

Spune-ne o amintire amuzantă din viața de enolog la Petro Vaselo
Sunt multe… Îmi amintesc prima degustare pe care am susținut-o în limba română. Colega mea Ariana era ocupată și m-a trimis la Cluj să susțin eu degustarea. Eram panicat că voi spune ceva nepotrivit, așa că am început prin a-mi cere scuze pentru greșelile de exprimare pentru că eu, nefiind român, nu vorbesc bine românește. „Stai linistit, nici noi!” s-a auzit din public. Degustarea o susțineam la Clubul maghiar de pasionați de vinuri. Am găsit răspunsul plin de umor și m-am detensionat oarecum.

Dacă ar fi să dăruiești vinurile făcute de tine, cum arată profilul celui care le primește?
Bună întrebare… Cred că persoanelor tinere și exuberante le-aș oferi Bendis. Aș oferi Bendis pentru o zi cu zâmbete și stare de bine, fie ea petrecăreață sau tihnită.

Kotys în schimb, l-aș oferi ocazional, la momente cheie, în zilele acelea în care cineva trebuie  să se simtă special și răsfățat

Care dintre ele este preferatul soției tale? 
Bendis Roze. I se si potrivește pentru că e vivace si veselă mai tot timpul.

Ai făcut greșeli ca și enolog în producție?  Ce n-ai mai face?
Cine nu muncește nu greșește. Pentru câțiva ani Bendis Roze a avut o culoare prea întensă, pentru că  am avut nevoie de ceva timp să  înțeleg terroir-ul de la Petro Vaselo. Ce nu aș mai face? Nu aș mai considera, ca în primii ani, că am intuit totul, pentru că lucrez cu o materie vie care oferă multe surprize.

În afară de know how-ul și înfluenta ta care consider că sunt vitale în productia de vin spumant a cărui realizare necesită multă cunoaștere, experiment și experiență, ce altceva consideri că contribuie la calitatea acestor vinuri spumante? Ce te mai ajută să îți iasă atât de bine?
Răbdare Olimpia, mai ales aceea care mă surprinde și pe mine personal.
Mă ajută echipa mea bine pregătită. Nu pot face un vin foarte bun de unul singur. Degeaba fac eu lucrul bine dacă în momentul în care mă întorc cu spatele vine cineva și face lucrurile pe dos. În plus am o dorință constantă de perfecționare.😊

Care este cel mai frumos moment în creația vinurilor spumante?
Toate mă pasionează, dar foarte frumos este momentul când deschid prima sticlă de produs finit dintr-o recoltă și constat cum s-a concretizat tot efortul de până atunci. E încununarea muncii noastre de peste an.

Ce faci în timpul liber, atunci când nu ești la cramă? Ce activități îți îmbogățesc viața?
Citesc, ascult muzică, mai evadez în natură dar mai rar pentru că eu lucrez în natură.Mă întâlnesc cu prietenii la un pahar de vin, aici se include și echipa Petro Vaselo, de care sunt foarte legat.

Cand nu ești în cramă, cu ce ocazii și cum bei tu vinul tău spumant ? Ai unul pe care îl favorizezi?
Spumantul este pentru prieteni și familie. Pentru mine spumantele înseamnă „joie de vivre” și în compania celor dragi starea de bine se intensifică. Nu favorizez nici unul, totul ține de starea de moment.  

Ai vreun spumant preferat sau champagne care te-a impresionat și visezi să atingi acel standard?
Am mai multe care îmi plac:  Krug, Dom Perignon, Ferrari, Ruinart, dar și champagne de la case mai puțin faimoase în România precum Philipponnat.

Pregatiti ceva nou pentru consumator?
Da, dar momentan păstrăm secretul.

 Ce crezi că e important să știe consumatorul iubitor ori necunoscător de vin spumant românesc?

Cred că e important ca ceea ce facem noi, cei din lumea vinului, să fie cunoscut de consumator și îți mulțumesc pentru interviu.
Dacă prin absurd eu aș umbla zilnic prin centru cu un butoi în spate, pentru că ar ajuta la maturarea vinului respectiv, iar consumatorii m-ar vedea, nu aș fi decât un nebun care plimbă butoiul. Odată ce au înțeles care e motivul din spatele acestei „extravaganțe” voi fi cel mult un nebun simpatic, care face toate eforturile pentru ca creația lui să fie la nivelul cel mai înalt.

Și eu cred la fel ca și Marco. Că iubitorii de vin vor fi mai bogați în înțelegerea acestui vin special, îl vor căuta, îl vor aprecia și se vor bucura de el având mai multă înțelegere.

OPiA organizează evenimente concept ™ ONLINE de degustare de champagne și vin spumant românesc pentru companii și recomandă vinul spumant românesc.  Vezi evenimentele noastre. Vin spumant și brânzeturi fine românești. Masterclass despre champagne. Consumă vinul cu moderație.

 

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

DEGUSTARE ON LINE. Pentru grupuri. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Meniu