Autentic. Individual. Unic. Oliver Bauer și spumantele sale românești

OPiA: Oliver Bauer, ești creatorul a trei dintre cele mai bune vinuri spumante românești dar și unele din cele mai longevive în piață. Prince Stirbey Brut, Prince Stirbey Roze și J.O.H.A.N.N.A. Bauer. sunt deja bine cunoscute și iubite. Cum le-ai caracteriza tu într-un minim de cuvinte pe fiecare dintre ele?
O.B. Prince Stirbey spumant alb: complex, autentic, individual, clasic obținut 100% din Crâmpoșie Selecționată (vii bătrâne). Prince Stirbey spumant Roze: autentic, unic, plin de caracter, multistratificat 100% din Novac. Bauer (dot) J.O.H.A.N.N.A.: auster, „rocă lichidă” fără compromis, nonconformist, dintr-o singură podgorie (single vineyard), autentic, 100% din Fetească Regală din vii bătrâne
Interviul este unul dintr-o serie de interviuri cu enologii din spatele vinului spumant românesc în campania OPiA Iubesc spumantul românesc și are scopul de a face cunoscut prin vocea lor spumantul foarte bun făcut în țara noastră.
de Olimpia Pleșa Brandhuber
Ce te-a determinat sa faci vin „cu spumă” din strugurele de Fetească Regală?
Fetească Regală este un soi de struguri încă complet subestimat. Este incredibil de versatil și, dacă este în mâinile potrivite, poate produce vinuri extrem de multistratificate, complexe și distinctive, care îmbătrânesc foarte frumos. Este, de asemenea, un soi de struguri perfect atunci când vine vorba de așa-numitele vinuri de terroir, adică „transportă” nu doar aromele tipice de soi, ci și caracteristicile particulare ale regiunii în care este cultivat. Datorita profilului aromatic, a afinității pentru lemn și a acidității stabile, este bineînțeles perfect și pentru vinurile spumante.
Caracterul său puternic nu se potrivește cerințelor celor care doresc să obțină o copie 100% potrivită a „originalului” francez deja existent. Pe de altă parte, este alegerea perfectă pentru cei care doresc să producă un vin autentic, românesc, cu semnătură și un caracter proprii – așadar varietatea perfectă pentru J.O.H.A.N.N.A.
Strugurii pe care tu ii folosești ca să obții vin efervescent, sunt diferiți de cei pe care îi folosești pentru vin liniștit?Este cultivarea lor diferită?
Desigur, fiecare podgorie este selectată și lucrată exclusiv în scopul obținerii de struguri de calitate perfectă pentru producerea spumantelor noastre. Totul începe cu tăierea viței de vie, continuă cu o gestionare adaptată în perioada de vegetație și se termină cu momentul culesului. Mai ales aici în Oltenia fiecare an înseamnă o nouă provocare de a obține struguri copți fiziologic, cu un nivel moderat de zahăr și o aciditate sănătoasă.
Fiecare vin pentru care sunt responsabil, indiferent dacă este alb, roze, roșu, sec, dulce sau spumant, este făcut cu struguri care au fost cultivați pentru a se potrivi acestui stil 100%. Dacă cineva dorește calitate reală, nu există spațiu pentru compromisuri de orice fel.
Care consideri ca sunt cei mai importanți factori care contribuie la obținerea unui vin efervescent foarte bun în țara noastră?
Pentru mine autenticitatea, măiestria perfectă și continuitatea în calitate sunt pilonii succesului și recunoașterii. Ceea ce facem trebuie să fie „originalul” și nu doar o copie mai mult sau mai puțin competentă a unui alt produs celebru.
Trebuie să definim, să ne dezvoltăm propriul stil și să rămânem cu el. Cumpărătorul trebuie să aprecieze un spumant românesc pentru caracterul și calităților sale distinctive, nu pentru că este mai ieftin decât „originalul”.
Care este cel mai dificil moment în crearea acestor vinuri? Si care este cel mai plăcut ?
… când decid momentul perfect pentru a culege strugurii ….. când degorjăm primele sticle și obținem confirmarea că tot efortul și timpul au dat roade…
Toate vinurile tale cu bule sunt făcute prin metoda tradițională în care vinul fermentează de două ori, a doua oară în sticla în care este vândut. Cât timp stau aceste vinuri în sticlă în crama de pe malul Oltului?De ce le păstrezi atât de mult?
Toate vinurile mele se odihnesc cel puțin 36 de luni pe drojdia din sticle înainte de degorjare – adesea mult mai mult. În plus, degorjăm de fiecare dată doar loturi mici dintr-o recoltă pentru a prelungi cât mai mult timpul pe drojdii pentru restul și impactul procesului de autoliză. În acest fel vinurile câștigă în complexitate, profunzime și calitate în general. Datele de degorjare sunt întotdeauna menționate pe spatele etichetei.
Brumă în via Bibescu, Foto credit Prince Stirbey
Care a fost primul spumant făcut de tine? A fost în România?
Aproape fiecare cramă pentru care am lucrat producea și vinuri spumante, a fost un lucru destul de comun pentru mine.
Primul spumant pe care l-am făcut în România a fost Prince Stirbey brut în 2007 din Feteasca Regală în cantități foarte mici. Odată cu recolta anului 2008, Stirbey a început să producă spumant din Crâmpoșie Selecționată, urmată de Prince Stirbey Roze în 2011, din Novac, un spumant unic în lume până în prezent. 2013 este primul vintage de Bauer(dot) J.O.H.A.N.N.A.
Exista tradiție în producția de vin spumant la Prince Știrbey înainte ca tu să vii să vinifici la cramă?
Da, Stirbey și de asemenea Brătianu au făcut vinuri spumante. Un soi interesant pe care l-au folosit printre altele a fost cel mai probabil Braghina. O varietate pe care mi-ar plăcea să pun și eu mâna.
Îmi place foarte mult eticheta spumantului JOHANNA dar și forma feminină a sticlei. Are o poveste acest vin, sticla și eticheta lui?
Citește OPiA Recomandă https://opia.ro/j-o-h-a-n-n-a-spumant-crama-bauer-opia-recomanda/
Johanna Braun a fost mătușa mea mare care m-a crescut și m-a încurajat să-mi încep propria cramă. Ea a fost întotdeauna un sprijin imens și un ajutor incredibil și îi voi datora mereu multă recunoștință pentru tot ce a făcut pentru mine. Din păcate a murit în 2012, la vârsta de 108 ani, chiar înainte să punem bazele cramei așa că nu a văzut niciodată ce am reușit. În cinstea ei și pentru a-i păstra vie amintirea mi-am promis că primul spumant făcut de Bauer(punct) îi va purta numele – J.O.H.A.N.N.A. !
J.O.H.A.N.N.A. Bauer este unul din cele mai scumpe spumante românești. Ce susține acest preț Oliver?
Acesta este un vin spumant de viță de vie autentic, limitat, realizat manual, fabricat tradițional. Aproape tot ce se referă la J.O.H.A.N.N.A. se face manual (în România) și din moment ce nu acceptăm niciun compromis de calitate, recolta noastră este de aproximativ 30% (3-4 tone/ha) din ceea ce este normal în alte cazuri.
Pe lângă producția foarte mică, datorită filozofiei mele „o singură podgorie”, vinul nostru spumant rămâne foarte mulți ani în pivnița noastră pentru a oferi cea mai înaltă calitate posibilă.
Nu în ultimul rând nu facem compromisuri în ceea ce privește calitatea ambalajului. Suntem o afacere de familie mică dar independentă și, prin urmare, calculul nostru trebuie să acopere toate costurile de producție.
Câte sticle de vin spumant faci anual la Bauer. Dar la Prince Știrbey?
La Bauer 1500 – 2000 de sticle /an iar la Prince Stirbey 4000 – 5000 de sticle /an
Care dintre cele 3 spumante făcute de tine este preferatul soției tale Raluca Bauer ?
Nu favorizează vreunul. Raluca este o degustătoare foarte experimentată, va alege întotdeauna spumantul cel mai potrivit unui moment particular.
Ce faci in timpul liber, atunci când nu ești la cramă? Ce activități îți îmbogățesc viața?
Când am timp liber îmi place să explorez și să descopăr România –mi-e clar că nu am văzut suficient. Îmi place să gătesc și să descopăr vinuri noi de la vinificatori talentați, dar necunoscuți. De asemenea, am o mare slăbiciune pentru muzică – din toate punctele de vedere – de a asculta, de a crea și de a colecta/repara echipamente Hi Fi de epocă. Colecționez cărți dar încă nu am suficient timp și liniște interioară să citesc cât mi-aș dori.
Spune-mi cu ce mâncare asociezi tu aceste spumante sau unul dintre ele
Vinurile efervescente sunt o completare excelentă pentru multe ocazii. Datorită caracterului lor vibrant și viu, se potrivesc perfect cu numeroase preparate, în funcție desigur și de vârsta vinului. Se potrivesc cu mâncăruri mai consistente ca un foie gras clasic, precum și niște preparate ușoare din pește crud.
Personal îmi place un pahar (sau mai mult) dintr-un spumant gustos după o degustare lungă și obositoarea de vin. Sau după o cină prelungită, ca să îmi reînvie papilele gustative.
Cu ce ocazie și cum bei vinul spumat făcut de tine?
În această privință, rămân cu Napoleon – dacă am făcut ceva bun sau chiar grozav, merit măcar o sticlă de spumant frumos! Dacă am pierdut sau am eșuat – pur și simplu am nevoie de unul! Serios, noi ne bucurăm de bule de fiecare dată când putem. Nu este nevoie de o ocazie specială. În general știu că oamenii așteaptă momentul grandios ca să deschidă o sticlă de vin bun. Dar pur și simplu ar trebui să ne bucurăm de ele cât mai des posibil
Ce vin cu bule din lume sau champagne apreciezi și îți place foarte tare?
Îmi plac foarte mult clasicele și este foarte greu de spus care dintre ele îmi place cel mai mult pentru că sunt atât de multe vinuri cu adevărat grozave – în special de la producători mici. Cu ani înainte ca alții să înceapă să importe și să vândă astfel de vinuri în România, le-am introdus deja în degustările noastre CellarTales pentru a arăta că există o mulțime de alegeri în afară de marile branduri. Demiere-Ansiot, Herve Dubois, Robert Moncuit și mulți alții oferă o calitate uimitoare.
Vinurile care m-au impresionat profund au fost vinurile mai vechi de la Bruno Giacosa sau Reiterer (Vivaldi). Bründlmayer oferă spumante grozave și recent am avut un Riesling german la o degustare care a avut 36 de ani pe drojdie – absolut grozav!
Cava oferă în mod normal o valoare excelentă pentru bani dar și unicorni mai scumpi, de inspirație „franceză”, precum f.e. „Turo d’en Mota”. Deci – sunt multe de descoperit!
Butuc de Crâmposie bătrână de 35 de ani, foto credit Prince Stirbey
Care e filmul tău preferat ?
Dacă e vorba de vin „Mondovino” pentru că întotdeauna mă face să zâmbesc…
„Sideways”, pentru că arată unde pot duce preconcepțiile și o abordare rigidă despre vin.
„Bottle shock” pentru că trebuie să fii vinificator pentru a înțelege cu adevărat profunzimea și durerea scenei în care bietul om stă complet disperat în pivniță, deschizând o sticlă după alta, incapabil să înțeleagă ce a mers prost când de fapt nimic nu a mers prost cu adevărat – o scenă grozavă!
Ești un pionier în producția de vinuri individuale de excelentă calitate în Romania. Ai un mentor în activitatea ta sau ai avut unul până ai devenit tu însuți un maestru?
Olimpia, eu am avut norocul să întâlnesc mulți profesioniști adevărați dornici și capabili să mă învețe și să-mi arate ce înseamnă vinificația. Toți mi-au oferit instrumentele și cunoștințele pentru a lucra profesional în meseria mea, sau mai degrabă în vocația mea. Prin practică, nu pe hârtie. Un lucru pe care l-au avut toți a fost dorința de a ne pregăti pe noi, tinerii, să devenim personalități independente, capabile să dezvolte propriile idei și o abordare proprie, personală, a muncii . Ne-au învățat să ne respectăm și să ne mândrim cu tot ceea ce facem, dacă este vorba de profesia noastră. Deci, am multe persoane și colegi pe care îi admir și îi văd ca exemplu, dar cu vinurile mele, I do MY own thing!
Citește OPiA Recomandă https://opia.ro/rosu-sau-roze-prince-stribey-roze-brut-spumant-romanesc-opia-recomanda/
OPiA organizează evenimente concept ™ ONLINE de degustare de champagne și vin spumant românesc pentru companii și recomandă vinul spumant românesc. Vezi evenimentele noastre. Vin spumant și brânzeturi fine românești. Masterclass despre champagne. Consumă vinul cu moderație.