Cum se păstrează champagne

01/21/2023


Sticla de champagne trebuie stocată culcată, într-un loc răcoros, cu ceva umiditate, ferită de fluctuații de temperatură și vibrații.

de Olimpia Pleșa Brandhuber

Champagne este în general un vin gata de băut odată cu lansarea pe piață, fiind maturizat spre desăvârșire în pivnițele producătorilor. Unele șampanii însă se învechesc minunat, mai ales cuvée prestige sau stilul Vintage.  Pentru acestea depozitarea corectă este absolut esențială.

Dacă intenția este să o consumați în câteva luni ( max 3-4 luni) , puteți să o păstrați la verticală însă să aveți în vedere că pentru perioade lungi există riscul ca dopul să se usuce. Nu o păstrați mai mult de o lună in frigider, unde sunt 4-6°C grade și un aer foarte uscat, pentru că există riscul să preia mirosurile și dopul să piardă din umiditate. În plus sticla este frecvent expusă la lumină și vibrații. Dacă intenția este de învechire, champagne are nevoie să îi creați câteva condiții:

 

Temperatură constantă. Cu cât temperatura este mai mare cu atât va accelera evoluția și oxidarea vinului care se va maturiza mai repede. Dacă temperatura este prea scăzuta, de exemplu în frigider, va bloca evoluția ceea ce nu este de dorit pentru că procesul de învechire adaugă rotunjime și complexitate vinului. Daca intenționați să păstrați champagne mai mulți ani, pentru o dezvoltare frumoasă și complexă, ideal este să o mențineți la o temperatură fără fluctuații între 9 și 11 °C.

Întuneric. Lumina degradează neașteptat de repede vinul, în special vinul spumant și șampania care sunt foarte fotosensibile. S-a constatat că lumina LED produce efecte degradabile minime în timp ce razele UV de la soare sunt cele mai nocive. Lumina provoacă reacția care are ca rezultat producerea nedorită de compuși volatili ai sulfului (hidrogen sulfurat, substanțe chimice sulfuroase)  și ceea ce francezii numesc „Goȗt de lumiere”.Acesta este motivul pentru care vinul se îmbuteliază în sticle închise la culoare. Daca vinul miroase neplăcut a ceva asemănător cu prazul, ceapa, varza călită sau lâna umedă e clar ca s-a produs aceasta reacție care, din nefericire poate deveni detectabilă pe palat foarte repede, după doar 3 ore de expunere la lumină. Dacă zona de depozitare nu este întunecată depozitați șampania într-o cutie sau înfășurați-o într-o hârtie.

Spumantele Blanc de Blancs sau Roze trebuie tratate și mai delicat pentru că trendul este să fie îmbuteliate în sticle transparente ca să își expună cromatica solară și seducătoare încă înainte de a ajunge în pahar dar lumina produce o oxidare imediată asupra lor și din păcate prea puține sunt protejate cu folii anti UV sau chiar cutii.

Un exemplu elocvent este celebrul Cuvée Prestige Cristal Roederer care se vinde înfășurat într-un celofan anti-UV. Nu îndepărtați folia aceea urâtă sub nici o formă până la deschiderea sticlei iar dacă o depozitați pentru învechire este esențial să rămână în cutia sa originală pentru o protecție suplimentară.

  
Umiditate.  Dacă vinul este păstrat într-o atmosferă prea uscată timp de câțiva ani, dopurile se vor usca și nu mai etanșeizează eficient. În general, 70% până la 85%  umiditate este considerată acceptabilă ori asta se poate obține doar într-un mediu dedicat. În locuintele noastre în general avem între 30%-50% umiditate.

Ferit de vibrații. Vibrațiile poate afecta prețioasa champagne. Este indicat să nu mutați sticlele prea des sau să le mișcați prea viguros. Încercați să nu depozitați lângă o mașină de spălat, un uscător sau un aparat de aer condiționat.  Un mediu lipsit de mirosuri puternice este absolut vital. Mirosurile vor fi în cele din urmă absorbite prin dop și vor dăuna aromelor delicate ale șampaniei.

Când aveți de ales luați în considerare că sticla magnum este formatul rege pentru păstrarea și evoluția desăvârșită a șampaniei. Aici vinul evoluează lent  dezvoltă straturi aromatice diverse și păstrează mai mult prospețimea.

Investiți într-un frigider de vinuri cu temperatură și umiditate controlată care funcționează perfect și are spațiu dedicat vinului alb și roșu cu temperaturi reglabile, sau creați un spațiu dedicat răcit constant și întunecat.

Ca și iubitor de champagne,  amintiți-vă aceste puncte cheie:
* Mențineți o temperatură constantă, scăzută, de aproximativ 10°C
* Depozitați într-un mediu cu umiditate generoasă 70-85%
* Protejați de expunerea directa la lumina, vibrații, miros puternic
* Depozitați sticlele pe orizontală
* Păstrați sticle magnum

Deși nu este recomandat în general, frigiderul este o opțiune mai puțin dăunătoare pentru o perioadă limitată decât un loc cu o temperatură ridicată și fluctuantă.

Cu drag și efervescență Olimpia

OPiA organizează evenimente concept  de degustare de champagne și vin spumant românesc pentru companii și recomandă vinul spumant românesc. Vezi evenimentele noastre. Vin spumant și brânzeturi fine românești. Masterclass despre champagne. Consumă vinul cu moderație.

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Vin spumant românesc și brânzeturi fine românești. ONLINE ȘI OFFLINE ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu