Champagne Taittinger sau „te iubesc” în orice limbă

08/04/2021

Clovis Taittinger a vizitat România la sfârșitul lunii iunie în calitatea sa de ambasador al casei de champange Taittinger și director de marketing și vânzări . Vizita lui aici mi-a amintit de activitatea tradițională de marketing pe care negocianții din Champagne, oameni de afaceri, si-au construit și extins business-ul în piețe îndepărtate și au consolidat cel mai cunoscut brand de vin, champagne. De când a apărut ca și produs, de la mijlocul secolului al 18-lea, vinul din champagne a avut nevoie să fie marketizat în piețe îndepărtate,  fiind un produs cu un cost de producție mare care putea fi cumpărat doar de o clientelă înstărită. Proprietarii noilor înființate afaceri cu champagne sau reprezentanții lor de vânzări obișnuiau să călătorească pentru câteva luni în țările unde doreau să se extindă sau  în cele deja mature, să se întâlnească cu partenerii și clienții, să vorbească despre șampania lor și să răspândească cultura, filozofia și spiritul vinului efervescent din Champagne. Această formă de comunicare este unul din pilonii pe care se consolidează brand-urile de lux.

Champagne are tradiția și pedigree-ul ca și componentă de bază care nu poate fi transmisă decât de către cei care o trăiesc. De aceea Clovis a fost deseori la București. El reprezintă numele familiei în lume. „A avea numele de familie pe o sticlă impune obligații și responsabilități în fiecare minut. Numele de pe sticlă transmite atât abilitățile și cunoașterea din trecut, cât și un angajament față de viitor ”. Pierre Emmanuel Taittinger

De Olimpia Pleșa Brandhuber

    

Champagne Taittinger este una dintre puținele case de champagne  deținute și operate de familie ajunsă deja la a 4-a generație și administrată astăzi de către Vitallie și Clovis Taittinger. Casa Taittinger a fost fondată de Pierre Taittinger in 1930. Tânăr ofițer de cavalerie, el a servit în Primul Război Mondial iar sediul campaniei era aproape de Epernay, la Château de la Marquetterie, în satul Pierry. Captivat de minunata reședință din secolul al XVIII-lea, tânărul Taittinger și-a pus în gând să o cumpere dacă va apărea ocazia.  În septembrie 1930 a achiziționat venerabila firmă de champagne Forest-Fourneaux, fondată în 1734 și a treia cea mai veche casă de champagne existentă la acea vreme. A început să restructureze firma și să-și extindă exploatațiile viticole în unele dintre cele mai bune zone producătoare din Champagne. Doi ani mai târziu, Pierre Taittinger și-a realizat visul și a achiziționat Château de la Marquetterie și podgoriile din jur iar acesta a devenit sediul casei de champagne care îi poartă numele și astăzi.

Firma deține 288 de hectare de viță de vie în 34 de podgorii situate în sate prestigioase Grand Cru din regiunile Côte des Blancs și Montagne de Reims din Champagne. Producția de champagne Taittinger se bazează în raport de 50% pe strugurii din viile proprii care sunt într-o  foarte mare proporție (40%)  Chardonnay, varietate pe care Taittinger si-a construit stilul distinctiv de prin care este cunoscut. Proaspăt, elegant, vibrant.

 

    

Știind că e un tip creativ mereu în căutare de parteneriate inteligente și considerând că în 2015 casa a început să facă vin spumant în sudul Angliei, i-am amintit de vinurile noastre spumante românesti, de zona nordică a țării cu climatul răcoros excelent ca să păstreze aciditatea vitală pentru aceste vinuri.  „Ar arăta bine în portofoliu Taittinger o vie de câteva zeci de hectare în nordul Romaniei”.  Yes Yes, I know Olimpia …No no no , a spus Clovis râzând, dar cine știe, semințele încolțesc atunci când își găsesc mediul prielnic.

În Pavilion Lounge la Hotel Marriot din București, Clovis Taittinger a servit  el însuși oaspeții cu șampania casei Brut Prestige, a vorbit cu fiecare invitat în parte câștigându-le simpatia și lăsând să îi scape discret informații despre filozofia casei. Taittinger este iubire, excelență, „French Art de Vivre”. „Este  cea mai bună modalitate de a spune te iubesc în orice limbă”.

Ca să aducă tribut locului unde a debutat istoria casei în urmă cu un secol, „Chateau de la Marquetterie” , firma a creat o șampanie care se obține doar din Pinot Noir si Chardonnay care provin de pe acest domeniu „ Les Folies de la Marquetterie” dând viață unui vin de terroir, mono parcelar,  prin care enologul dorește să readucă în atenție modalitatea tradiționala  de a face vin în butoaie mari de stejar ca să adauge bogăție și rotunjime vinului. Doar primul must  care curge din presă este păstrat și fermentat în vin apoi învechit în sticlă timp de 5 ani pentru desăvârșire. Realizat cu minuțiozitate, precum marchetăria, vinul este galben intens cu perlaj fin, buchet intens de fructe și note subtile de brioșă, o notă dominată de Pinot Noir care dă consistență și structură combinatăcu finețea Chardonnay-ului.  Bogat și complex, este un vin individual. Puternic și bine structurat devine un companion hedonist pentru preparate grase din carne la cuptor.

 

    

Adevărata mândrie  a casei este cuvée-ul prestige Comtes des Champagne Blanc de Blancs– unul din cele mai bune vinuri din Champagne, caracterizat încă din 1952 cand a apărut prima dată printr-un stil precis, toasty, fructat și elegant. Secretul său? Cei mai buni struguri de Chardonnay din 5 sate Grand Cru din Cȏte des Blancs și o  constantă căutare a calității.

Un vin de o eleganță exemplară, matur și vibrant,  cu o precizie aromatică inimitabilă , 5% din vin este învechit pentru 4 luni în butoaie noi de stejar și amestecat în cuvée ca să transmită fine arome prăjite. Arome de lime, fructe galbene și ceva piper, miere și grapefrut , vinul este o expresie perfectă a solului calcaros din Cȏte des Blancs și a anului de recoltă, fiind întotdeauna o champagne vintage.

Un vin rar creat în onoarea Conților din Champagne și produs în cantități foarte mici.

Povestea lui începe din timpul dinastiei Conților din Champagne, în Evul Mediu, când puterea regiunii a atins apogeul în domeniile politic, economic, și spiritual. Una dintre reședințele conților se afla în orașul Reims unde le  plăcea să găzduiască recepții, expoziții, concerte și să ospăteze nobili, politicieni, artiști și comercianți din toată Europa. Acest loc remarcabil este astăzi deținut de Champagne Taittinger și cea mai buna dintre șampaniile casei poarta numele strămoșilor acestui loc încărcat de istorie. Reședința „Comtes de Champagne” este unul dintre puținele exemple de arhitectură medievală rămase în Reims. Este o amintire vie a unei dinastii extravagante care a stăpânit Champagne între 956 și 1284.

Taittinger se poate lăuda și cu unul din cele mai bune cuvée-uri non vintage (NV) din regiune ( obținut din strugurii mai multor ani),  sortimentul rar si fin numit Prélude Grands Crus. Cu mineralitate de Chardonnay și expresivitate de Pinot Noir cupajul este obținut din cei doi struguri în egală măsură selectați din cele mai bune vii. Doar primul suc fin și concentrat care curge din presă se folosește la îmbuteliere împreună cu vinuri de rezervă vechi de 2-3 ani. Acest amestec structurat se păstreză la maturizare în sticlă mai mult de 5 ani până atinge echilibrul dezirabil  între tinerețe și bogăție de arome.

Cu drag si efervescență

Olimpia Pleșa Brandhuber

 

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

DEGUSTARE ON LINE. Pentru grupuri. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Meniu