Champagne Delamotte. OPiA recomandă

06/30/2022

Prima întâlnire cu champange Delamotte a fost cu câțiva ani în urmă când mi- am achiziționat la o licitație de vinuri vechi o sticlă de Blanc de Blancs 1999 care m-a sedus cu tinerețea, concentrarea de arome și puritatea gustului. Acestea sunt atuurile stilului casei Delamotte fundamentate pe o afinitate pentru chardonnay,  strugurele preferat al casei, care provine chiar din regatul chardonnay-ului, Côte de Blancs.

Expertiza vinificării chardonnay-ului se întrevede la toate sortimentele casei și excelează în cazul sortimentelor Delamotte Blanc de Blancs Multi Vintage  ( eticheta albă) și Delamotte Blanc de Blancs Vintage ( eticheta aurie), ambele vinuri dedicate plăcerii ingenue așa cum declară producătorul.

Delamotte face parte dintre  primele 5 case de Champagne, înființată în Reims în 1760 de către Francois Delamotte, chiar în apogeul mișcării iluministe.

Delamotte Brut, eticheta azurie

Un vin remarcabil și o asociere savuroasă lângă un sea bream la cuptor stropit cu ulei de măsline și presărat cu sare de mare pe care cu ușurință îl puteți prepara acasă în timp ce vă pregătiți gustul sorbind din șampania bine răcită  

 

Servit direct din frigider, vinul este foarte proaspăt și își etalează cu îndrăzneală efervescența viguroasă și foarte fină, ceea ce îl face foarte dinamic și apetisant.  Aciditate din plin așa cum te aștepți de la o champagne și un dozaj suficient pentru echilibrare.

Miroase intens a brioșă sau panetone aromat cu vanilie; marzipan;  miere, fructe uscate, citrice, lămâie confiată și coajă de grapefruit.Gustul nu dezamăgește olfacția, se regăsesc aceleași arome fine de fructe cofiate și patiserie apetisantă integrate pe o coloană vertebrală citrică.  Structură fermă, densitate aromatică și puritate a fructului sunt caracteristici prin care totate șampaniile Delamotte se disting. Apreciez cu satisfacție rotunjimea susținută de elganță, prospețime și fruct, e stilul care îmi place cel mai mult  

Un amestec echilibrat de Chardonnay 60%, Pinot Noir 35%, Meunier  5%,  maturizat pe drojdii timp de 36 de luni, care nu poate dezamăgi vreun maestru al spumantului.

Delamotte Blanc de Blancs, eticheta albă

Obținut 100% din  Chardonnay din vii Grand Cru, Delamotte Blanc de Blancs etalează o puritate absolută în urma unei vinificăti în cisterne de oțel inoxidabil, evitând prezența oxigenului care ar produce arome diferite.


Blanc de Blancs este o șampanie minerală , senzație pe care  o indică percepția de cretă din gust,  obținută printr-un adaos modest de vin de rezervă (10% maxim). Această notă specială este însăși esența podgoriei și a Chardonnay-ului care crește într-un sol pur de cretă, esența Cote de Blancs. De aceea vinurile pot fi puțin austere când sunt tinere, motiv pentru care maturarea pe drojdie se extinde până la patru sau cinci ani înainte de degorjare. Învechirea după degorjare continuă să perfecționeze finețea și eleganța acestui cuvée

 

Se potrivește bine cu pește la grătar, sushi sau stridii și este un companion desăvârșit de savurat ca aperitiv.

Delamotte Blanc de Blancs vintage 2014, eticheta aurie

Din recolta anului 2014 în totalitate, vinul s- a lăsat lasă să se perfecționeze peste șase ani în cramă împreună cu drojdiile din cea de-a doua fermentație. Nu prea mult, având în vedere puterea acestui vin. Bogăția sa este egalată de concentrare și cu toate acestea vinul  rămâne ușoar și fin.  Aș spune că este chiar generos și în același timp exprimă o supremă eleganța. Un vin cu potențial excelent de învechire! Păstrați-l 10 ani și veți avea o surpriză memorabilă.


Fiecare sat de unde provin strugurii pentru confecționarea acestui vin are propriul stil. Le Mesnil-sur-Oger contribuie cu aciditate, puritate și mineralitate cretă.; Avize adaugă echilibru și structură; Oger vine cu căldură, corp și generozitate; Cramant cu mineralitate fumurie; Chouilly completează cu robustețe și lungime și, în sfârșit, Oiry adaugă aciditate și rotunjime.

Găsiți champagne Delamotte în România la magazinele Comtesse du Bari Cluj și București sau online .

Cu drag și efervescență, Olimpia

OPiA organizează evenimente concept  de degustare de champagne și vin spumant românesc pentru companii și recomandă vinul spumant românesc. Vezi evenimentele noastre. Vin spumant și brânzeturi fine românești. Masterclass despre champagne. Consumă vinul cu moderație.

 

 

 

  

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Vin spumant românesc și brânzeturi fine românești. ONLINE ȘI OFFLINE ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu