2018 un an excepțional pentru champagne

09/03/2018

Spre deosebire de toamna lui 2017 când am văzut în Champagne struguri atât de mucegăiți de Botrytis cum nu mi-am putut imagina vreodată, anul acesta Instagram este inundat de fotografii de la recoltare care mai de care mai captivante. Champagne Gimonnet a postat un ciorchine de Chardonnay de 600 de grame din care se pot obține 3 pahare de champagne ( din 1,2 kg se obține o sticlă).“ Natura ne face un cadou… O maturitate perfectă. Foarte rar am văzut acest nivel de calitate în Champagne” spune pe Instagram Champagnegimonnet.

de Olimpia Pleșa Brandhuber

Culegerea în Champagne este altfel decât în orice altă regiune viticolă. Este reglmentată atât în ce privește data de debut cât și cantitatea care poate fi transformată în vin cu AOC Champange. Culegerea a debutat în 20 august pentru toate cele 3 varietăți de struguri în Buxeuil în Département de l’AUBE cu 15 zile mai devreme decât media din ultimii ani. Comitetul interprofesional al vinului din Champagne –CIVC- stabilește datele oficiale de debut a recoltării pentru fiecare sat și soi în parte, an de an, pentru a garanta calitatea.

Condițiile climacterice în acest an de recoltă au fost exceptionale și în același timp extreme. Podgorenii au avut parte de căderi mari de ploaie din noiembrie 2017 până în ianuarie 2018, un record de 345 mm/ha. Iarna a fost lungă și rece , primăvara blândă cu temperaturi ridicate și ore multe de soare care a determinat o înflorire rapida în iunie. Iulie și august au fost constant calde ceea ce a împins culegerea către o dată timpurie. Temperaturile au fost mai mari decat media ultimilor 10 ani. În ultimii 15 ani, 2018 este a 5-lea an în care culegerea debutează în august potrivit CIVC ( 2003, 2007, 2011, 2015). Doar în 1822, cu doua secole în urmă, strugurii au început sa fie culeși în 20 august.

Optimismul pentru acest an este foarte mare. Se asteapta ca 2018 sa fie generos în volum cu struguri sănătoși, bine copți, de calitate ridicată.

Pentru că nu se dorește o producție de champagne în exces, recolta anuală se stabilește îi fiecare an de către casele de champagne , cultivatorii independenți și cooperative luând în considerare potentialul pieței în anii următori. Anul de recoltă 2018 este un an cu o productivitate agronomică foarte mare ( unii spun 15000 kg/ha). Cu toate acestea producătorii vor putea îmbutelia și vinde vin din 10800 kg/hectar, la fel ca și în 2017. Aceasta limită conservatoare este indicată de un nivel estimat al vanzarilor de 307.25 milioane de sticle pentru anul următor.

Pentru ca 2018 este un an cu recoltă generoasă producatorii vor culege mai mult decât limita stabilită de 10800 kg/hectar iar cu vinul în exces vor reconstitui sau înlocui rezervele din pivnițe din ultimii doi ani, 2016 și 2017, care au fost ani nenorocoși pentru Champagne. 2018 este o binecuvântare așteptată. Strugurii sunt sănătoși cu o frumoasă evoluție către maturitate și productivitate mare. Toate cele 3 varietăți ( Chardonnay, Meunier, Pinot Noir) au avut un nivel de coacere fenolică foarte bun.

  

2018 va fi un an exceptional: excepțional pentru data timpurie de debut a culegerii și pentru calitatea deosebită a strugurilor. Deși este devreme pentru afirmații certe, nu se știe cu certitudine cum va fi vinul până când strugurii sunt în cramă,  se așteaptă un millesime remarcabil. Să ne bucurăm așadar.

OPiA organizează evenimente de degustare de champagne pentru companii și private. Vezi mai multe la   evenimente OPiA , Citește ultimul articol despre Champagne Bollinger Special Cuvee.

 

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Ocolul pamantului intr-un pahar de vin ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Meniu