Lorena Deaconu, femeia din spatele spumantelor românești Rhein Extra

12/02/2021

 

Rolul enologului la obținerea vinului spumant obținut prin metoda tradițională este vital. Cunoașterea, experiența și experimentul sunt esențiale pentru realizarea acestui sortiment elaborat. 

De cele mai multe ori vinul preia personalitatea celui care îl face. Am abordat-o pe enolog Lorena Deaconu să ne dezvăluie câteva dintre secretele vinului spumant românesc făcut chiar de ea la crama The Iconic Estate– Pivnițele Rhein & CIE Azuga   

Interviul este unul dintr-o serie de interviuri cu enologii din spatele vinului spumant românesc în campania Iubesc spumantul românesc și  are scopul de a face cunoscut prin vocea lor spumantul foarte bun făcut în țara noastră.

de Olimpia Pleșa Brandhuber

Vinurile spumante  produse la The Iconic Estate au fost premiate și anul acesta la Vinarium International Wine Competition Bucharest. Rhein Extra Brut Rosé și Rhein Extra Brut Imperial au primit medalii de aur. Ce crezi că apreciază  jurații an de an la aceste spumante românești?

LD: M-am întrebat și eu, de-a lungul timpului, care sunt atributele cheie ale vinurilor noastre, fie spumante, fie liniștite, care ne ajută să obținem rezultate atât de bune. În ceea ce privește vinurile spumante cred că jurații apreciază ceea ce apreciez și eu și orice oenolog cu experiență îndelungată: fructuozitatea, tipicitatea, curățenia și calitatea perlajului, indicatori ai unui spumant bine îngrijit, care parcurge un traseu supravegheat cu atenție de la formarea strugurilor până la obținerea produsului final.

Știu că coordonezi toata activitatea de vinificare la The Iconic Estate, unde faci și vinurile liniștite și cele spumante, multe game variate de vin. Trebuie să fii foarte mândră de aceste rezulte.
Fiecare medalie care se adaugă în palmaresul The Iconic Estate generează un mix de sentimente foarte frumoase, pe care eu îmi doresc sa îl experimentez cât mai des: mândrie, bucurie, confirmare, încredere, motivație, inspirație, dorința de a performa din ce in ce mai bine.Ce alte vinuri cuprinde gama RHEIN EXTRA ? Cum ai caracteriza tu aceste vinuri spumante românești?
LD:.  Gama Rhein Extra cuprinde vinuri făcute prin metoda tradițională și sunt armonioase, persistente și rafinate.  În acest moment varietățile gamei sunt:
Rhein Extra Imperial Brut obținut din Chardonnay, Rhein Extra Rose Brut din Pinot Noir,  Rhein Extra Vintage 2013 Brut Natur din Chardonnay și Rhein Extra Magnifique Brut din Tămâioasa Românească, produs din programul Carrefour‚ Deschidem Vinul Românesc.

      

 

Pregătiți ceva nou pentru consumatorul iubitor de spumante?
Încercăm să punem în valoare și soiurile românești cu potențial foarte bun în obținerea spumantelor de înaltă calitate și vom extinde gama cu soiurile Fetească Regală sau Fetească Albă.

Daca ar fi să le dăruiești cuiva, care ar fi profilul celui care le va primi ?
LD: Rhein Extra Roze Brut este foarte delicat în culoare, exprimare, fructuozitate, așa că l-aș recomanda unor persoane delicate.

Rhein Extra Imperial Brut si Rhein Extra Vintage 2013 Brut Natur le-aș recomanda unor persoane cu caracter puternic, femei sau bărbați, cu o atitudine autoritară, cărora nu le este teamă să se impună. Cum sunt eu de exemplu, femeie într-un mediu dominat de bărbați😊.

De când faci vinuri spumante și care a fost primul tău vin „cu bule”?
LD: Eu am făcut mai multe încercări pe parcursul carierei mele, dar prima provocare adevărată a apărut în momentul în care m-am alăturat echipei Pivnițelor Rhein & CIE Azuga 1892, unde exista tradiție de apoape 130 de ani în producția vinurilor spumante și unde am găsit o echipă extraordinară, cu multă experiență. În câteva cuvinte, încercarile mele au început să aibă succes în momentul în care am găsit mediul propice. Practic, eu doar am modelat un pic tehnologia existentă concentrandu-mi toate eforturile și cunoștințele în partea de vinificație primară, adică în realizarea unei baze cât se poate de expresivă și cu potențial bun pentru obținerea produsului final, cele trei varietăți de spumant, de cea mai bună calitate.

 

Care este cel mai frumos moment pentru tine în realizarea acestor vinuri speciale? Dar cel mai dificil?
LD: Se spune că, indiferent de obiectiv, rezultatul este cel mai important, dar trebuie sa te bucuri și de satisfactiile pe care ți le aduce întreaga călătorie. Unele emotii sunt pozitive, îți umplu sufletul, îți dau energie, altele îți crează anxietate, dar cumulate aduc satisfacție, merită să treci prin ele. Eu am emoții din momentul în care se formează strugurii și până la obținerea produsului final. Dar, cel mai intens moment este momentul recoltării și vinificării soiurilor destinate, ceea ce numesc eu baza unui spumant bun. Nu contest că sș fermenația alcoolică secundară este o mare provocare, pentru că sunt multe etape care trebuie parcurse cu atenție și abilitate:

Cine te ajută în activitatea ta? Ai mulți colegi în echipă?
LD: Da, am o echipa minunată care mă susține în tot ceea ce fac. Pe membrii echipei îi consider parte din familia mea, ne-am apropiat foarte mult, pentru că   îmi petrec mare parte din timp în prezența lor, la Crama The Iconic Estate din Dealu Mare. Mai mult decât atât, în timpul campaniei, o perioada care necesită foarte multa atenție, munca și dedicare, nu merg acasă. Mă mut temporar într-un mic apartament localizat deasupra cramei. Vinul se face doar o dată pe an, așa că, în această perioadă muncim și în weekend, mai mult de 12 ore/zi. Dar iubim ceea ce facem și cred că asta se vede în vinul final.

Ai un mentor în activitatea ta de enolog de vinuri spumante ?
LD: Da, am și mentori și persoane care mă inspiră. Un foarte bun și experimentat producător român de spumante, domnul Soneriu este mentorul meu. Un alt mentor este Stephen Bennet, un oenolog australian cu care am avut șansa să lucrez 6 ani. De asemenea, experiențele pe care le-am avut în afara țării, în Franța, California, Chile, mi-au adus surse de inspiratie prin prisma colaborării foarte bune pe care am avut-o cu specialiștii și cercetătorii de la Institutul de Cercetări Oenologice din Champagne, unde am găsit întotdeauna un sfat bun.

Rhein Extra Roze este unul dintre cele mai longevive vinuri spumante românești, îmi amintesc că a fost primul spumant românesc preferat. Cum le faci, prin ce metodă?
LD: Si mie imi place foarte mult si este o mare provocare sa obțin și să mențin culoarea și caracterul soiului, Pinot Noir fiind unul dinte cele mai delicate soiuri. Le fac prin metoda tradițională care înseamnă că vinul fermentează de două ori. Prima dată ca să devină vin de bază, sec, apoi în sticlă ca să formeze efervescența care caracterizează aceste spumante. Este metoda prin care se obține champagne în regiunea Champagne din Franța.

Care sunt celelalte game de vin spumant românesc pe care le realizezi la The Iconic Estate?
LD: Noi producem și vin spumant prin metoda Charmat, atât din soiuri românești, cât și din soiuri internaționale. În general, aceste spumante sunt ușor de băut, dar se remarcă mai  degrabă prin fructuozitate, decât prin caracterul autolizat. Gama se numește Millennium.

 

Rolul tău de enolog este esențial în elaborarea acestor vinuri care presupun un proces de producție sofisticat. Care e filozofia ta cu aceste vinuri, cum vrei să îți iasă?

LD: Vinurile spumante, din punctul meu de vedere, ar trebui să încânte atât ochiul, prin culoare și perlaj, cât și gustul, prin transparență, tipicitate, fructuozitate și echilibru, indiferent dacă sunt produse prin metoda Champenoise sau prin metoda Charmat.
Nu am o rețetă anume, și nici nu vreau acest lucru, tînând cont că anii de producție vin cu un aport diferit. În fiecare an trebuie să ne adaptăm și să gândim ce avem de făcut pentru fiecare soi și metoda de productie în parte, pentru a obtine rezulatele dorite. Eu văd lucrurile și la nivel senzorial și emoțional și cred că vinul ar trebui să preia din trăsăturile de personalitate ale celui care îl produce, oenologul care pune și un pic de suflet și transformă procesul de producție în artă, nu se limitează la tehnologie.

 

Pe care dintre acesta îl consumi cel mai frecvent și cu ce ocazii?
LD: Îmi place să savurez un pahar de vin spumant când simt nevoia să mă relaxez, să mă deconectez, așezată confortabil într-un fotoliu, la finalul unei zile mai grele. Dar îmi aduce bucurie și poate completa perfect  o zi relaxată de weekend. Sunt multiple ocazii de consum în care aleg spumantul, și, pe lângă savoarea gustului, observ îndeaproape finețea și lungimea perlajului.

Recomand asocierea vinurilor spumante, care au o aciditate mai ridicată, precum spumantul brut natur sau brut, cu pui, pizza, brânzeturi dar și așa cum s-a consacrat cu fructe de mare.

Ce faci in timpul liber, atunci când nu ești la cramă? Ce activități îți îmbogățesc viața?
LD: Nu am prea mult timp liber, cu exceptia weekend-urilor din timpul anului, adică în intervalul decembrie-august. În perioada campaniei de vinificație, august-noiembrie, nu prea știu ce este weekend liber.

Prefer să îmi petrec timpul liber în liniște, acasă, cu familia: citesc sau grădinăresc pentru că locuiesc în apropierea Bucureștiului. Prefer concediile liniștite, la mare sau la munte, alături de familie și prietenii apropiați .

 Ce vin cu bule din lume sau champagne apreciezi și îți place foarte tare?LD: Exista vinuri foarte cunoscute și cu tradiție din Franța, care m-au inspirat în crearea profilului unui spumant de calitate: Laurent-Perrier-Cuvee Rose, Dom Perignon, Ruinart, Krug se afla printre aceste vinuri

Care e filmul tău preferat?
LD: Poate vei spune ca sunt de modă veche dar mi-a plăcut și-mi va plăcea întotdeauna „Pe aripile vântului”.

Visezi bule de CO2?
LD: Cele mai multe vise ale mele sunt legate de vin, atât spumant cât și liniștit. Mai mult de 85% din timp m-il petrec în compania vinurilor, am călătorit foarte mult și am avut posibilitatea de a vedea multe țări, continente și multe lucruri frumoase datorită vinului. În preajma vinurilor mi-am făcut prieteni de calitate, așa l-am întâlnit pe soțul meu. Vinul a acompaniat cele mai frumoase și importante momente dinviața mea.

OPiA organizează evenimente concept ™ ONLINE de degustare de champagne și vin spumant românesc pentru companii și recomandă vinul spumant românesc.  Vezi evenimentele noastre. Vin spumant și brânzeturi fine românești. Masterclass despre champagne. Consumă vinul cu moderație.

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Vin spumant românesc și brânzeturi fine românești. ONLINE ȘI OFFLINE ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu