Dora Gorgan continuă să scrie povestea spumantelor românești Silvania

03/07/2022

„Hrube adânci și întinse precum cele de la Măgura Șimleului nu se mai găsesc nicăieri în țară” Am invitat-o pe Dora Gorgan, creatoarea spumantelor românești  Podgoria Silvania, să ne spună mai multe despre aceste vinuri cu veche tradiție din Transilvania.

Vinurile spumante românești produse de  Podgoria Silvania au  fost premiate la Concursul Internațional de la București VINARIUM International Wine Contest  2021 cu 3 medalii de aur și una de argint.

de Olimpia Pleșa Brandhuber

Dora Gorgan, noi apreciem vinurile din perspectiva consumatorului sau al specialistului dar este interesant de știut de ce crezi tu, care ai lucrat la obținerea acestor vinuri, că le-a apreciat juriul ?
Nouă ne place în mod deosebit prospețimea și perlajul lor și ne bucurăm că au fost apreciate pentru că au ieșit exact așa cum ne-am propus. Sunt într-adevar foarte reușite și ne încurajează validarea specialiștilor.

Cum ai defini într-un minim de cuvinte fiecare din cele patru spumante Silvania premiate?
Brut natur = esență.  Cuvee lux brut natur= mister, tainic. Lux Roze brut = elegant, delicat, fin.  Premium brut =  fastuos, somptuos

Prin ce metoda faceți spumantele Silvania și din ce struguri ?
Spumantele noastre sunt obținute din soiurile de struguri Fetească Albă, Fetească Regală, Chardonnay, Pinot Noir și Muscat Ottonel prin metoda tradițională Champenoise

Care este strugurele cu care îți place să lucrezi cel mai mult ?
Îmi plac Fetească Regală și Fetească Albă pentru ca sunt autohtone și simt că ne identificăm cu ele. Dar probabil cel mai mult mă provoacă Pinot Noir, pentru că am acces la culori și gusturi diversificate. Adică pot vinifica în diferite nuanțe, mai închise, mai deschise (Rose Provence) sau în alb. Gustul lui este caracterizat prin prospețime și fructuozitate.

Cum e climatul în zona Podișului Silvaniei, cum influențează el producția de vin spumant?
Climatul este unul mai umed, cu toamne bogate în precipitații și ierni blânde, permițându-ne să obținem struguri cu aciditate ridicată, factor care influențează în bine evoluția vinului spumant. Vinurile obținute au o identitate aparte, astfel că cel care gustă un spumant Silvania va dori cu siguranță să repete experiența.

Care este cea mai dificilă etapă în elaborarea unui spumant? Dar cel mai plăcut moment?

Întregul proces este unul dificil și de lungă durată, care necesită multă atenție la fiecare detaliu. Și în vinificare, ca în multe alte domenii, detaliile sunt cele care fac diferența. Pentru mine, cel mai plăcut moment este recoltare, este etapa în care scriem viitorul fiecărui vin, liniștit sau spumant.

Cum ai învățat să faci vin spumant?

Mi-am început activitatea ajutându-mi colegii în fiecare etapă. Datorită colegilor cu experiență, care m-au ghidat și încurajat în mod constant, procesul meu de învățare a fost mai ușor și mai plăcut, iar parcursul profesional a fost unul destul de rapid. În plus, cunoscând de la început fiecare pas, mi-a fost mult mai ușor să înțeleg importanța detaliilor în vinificare.

In afară de know how-ul și influența ta care consider eu că sunt vitale în producția de vin spumant a cărui realizare necesită multa cunoaștere , experiment și experiență, ce altceva consideri că contribuie la calitatea acestor vinuri spumante?

E nevoie de o echipă devotată și de multă pasiune. Calitatea strugurilor este de asemenea extrem de importantă, iar în această privință stăm foarte bine. Terroir-ul podgoriei noastre este un factor care face o diferență uriașă. Nu în ultimul rând, pivnițele noastre săpate în stâncă, la 60 metri sub deal, oferă o temperatură constantă de 12°C și feresc vinurile de vibrații și de lumină, contribuind și ele la evoluția spumantelor.

Contază si faptul că Silvania este o afacere de familie, proprietarii sunt efectiv implicați în producerea vinului. Vă imaginați subiectul discuțiilor la mesele în familie.

Care este cel mai frumos moment în creația vinurilor spumante?
Partea cea mai spectaculoasă este să urmăresc evoluția lor din vin liniștit în vin spumant. Un alt moment frumos este cel în care vinurile noastre sunt apreciate de consumatori și premiate de profesioniști.

Dora, când nu ești în cramă, cu ce ocazii și cum bei vinul spumant Silvania? Ai o asociere preferată cu mâncare?
Eu zic că spumantul se poate consuma cu orice ocazie. Este potrivit în locul cafelei de dimineață (cu condiția să nu urcati la volan dupa aceea :)) ori la mesele de seară și ideal pentru ocazii festive. Personal, îl consum seara în familie sau între prieteni.

Preparatul preferat de mine de lângă care nu lipsește niciodată un pahar de spumant Silvania este tagliatelle cu creveți. C ombinația cu Premium Brut îi conferă o savoare deosebită.

Pregătiți ceva nou pentru consumator?
Noi etichete pentru spumantele noastre. De asemenea anul acesta vom lansa spumante Magnum (în sticle de 1,5 litri) și pregătim o gamă de vinuri baricate. 
Deși avem tradiție în producerea de vinuri spumante încă din 1820, producem si vinuri liniștite apreciate în egală măsură de către consumatori pe care vă invit să le explorați.

 

                            

Ce activități îți îmbogățesc viața în timpul liber, când nu ești în cramă ?
Timpul liber îl dedic familiei. Împreună cu fiul nostru, Alexe, în varstă de un an, facem ieșiri în natură, drumeții, excursii, cât de des putem. Acolo și alături de ei mă încarc cu pace și energie pozitivă.

Care e filmul tău preferat sau unul care te-a impresionat de curând?
Filmul meu preferat este Scent of a Woman.  Mi-a plăcut foarte tare A Walk In The Clouds admirând podgoriile și privind cu nostalgie tradițiile practicate la culesul viilor.

Care dintre spumantele Silvania ii plac soțului tău?
Brut natur și Brut, pentru bouquet-ul lor complex de parfumuri și gusturi.

Interviul este unul dintr-o serie de interviuri cu enologii din spatele vinului spumant românesc și are scopul de a face cunoscut prin vocea lor spumantul foarte bun făcut în țara noastră.

Campania OPiA Iubesc spumantul românesc a fost nominalizată la Wine Travel Awards. Votează aici.

 

 

 

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Pentru companii. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu