Champagne Jacquesson Cuvée 744. OPiA Recomandă

11/27/2022

Cuvée 744 Jacquesson este un vin evoluat, vioi, cu note de mere coapte și rotunjime îmbogățit cu efervescență și straturi aromatice pe care le aduce procesul de șampanizare și maturizarea în sticlă. Un vin brut natur cu un conținut de zahăr foarte mic, de 0,75 g/l care reprezintă stilul casei Jacquesson- o champagne care este în primul rând un VIN puternic și bogat.

Profilul matur provine de la fermentarea în butoaie mari de stejar în prezența controlată a oxigenului, de la un procent ridicat de vin de rezervă care s-a adăugat la vinul de bază din anul 2016 și de la maturizarea împreună cu drojdiile din a doua fermentație timp de minim 3 ani. 

  

Note de degustare
Am degustat vinul în noiembrie 2022, la aproape doi ani după degorjarea care s-a făcut în ianuarie 2021. Miroase foarte intens și plăcut a miez de cozonac, o pledoarie de arome de patiserie, completate de fructe uscate, vanilie, citrice și mere coapte.
La gust vinul este rotund și dens,cu efervescenta foarte fină  care a dispărut  foarte repede în pahar, aciditatea pronunțată îmblânzită de structura rotundă a vinului, textura cremoasă. Îmi place aceasta rotunjime combinata cu o eleganță aromatică , găsesc că spectrul aromatic este destul de linear, fără extreme aromatice, dar bogat în note mature. Un vin evoluat înviorat de un conținut foarte redus de zahăr de dozaj, 0,75 g/l

 

Casa Jacquesson

Champagne Jacquesson are istorie din 1798 și a  fost una din casele preferate de Napoleon care a ales-o  pentru nunta sa cu Arhiducesa Maria Louise a Austriei ( căsnicie care a durat mult prea puțin). Cu o filozofie de grower -producer, aceast negociant fermentează aproape toate vinurile în foudre- butoaie vechi mari de stejar- care induc vinului un caracter de oxidare deliberată, profunzime și complexitate

 În Champagne era o obișnuință ca sortimentul Non Vintage să fie un amestec de vinuri din mai mulți ani cu aceeași consistență și calitate ca și în anii anteriori.  Jacquesson a remarcat că această practică străveche și consacrată le limitează capacitatea de a face vinul cel mai bun  și a introdus din anul 2000 un nou stil  contribuind astfel la mișcarea revoluționară din Champagne de a face o champagne similară unui vin liniștit remarcabil.  Deși este un amestec de mai mulți ani acest stil se concentrează nu pe consistența ci pe punerea în valoare a caracteristicilor anului de recoltă  la care  adaugă vinuri de rezervă din anii anteriori pentru desăvârșire. Așa s-a născut seria 700 ca și un manifest, din care face parte  Cuvée 744.  Niciodată exact la fel, niciodată complet diferit.

Tot ei au fost printre primii care au deschis comunicarea către client și au dat detalii cât mai amănunțite pe etichetă despre vinurile lor considerând că a scrie data de degorjare pe etichetă este obligatoriu.  În afara de seria 700 toate vinurile casei sunt single vineyard.

Cu drag și efervescență

Olimpia Brandhuber

OPiA organizează evenimente concept  de degustare de champagne și vin spumant românesc pentru companii și recomandă vinul spumant românesc. Vezi evenimentele noastre. Vin spumant și brânzeturi fine românești. Masterclass despre champagne. Consumă vinul cu moderație.

 

 

 

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Pentru companii. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu