Care este cel mai bun pahar pentru Champagne?

05/14/2020

Duminică dimineața m-am așezat pe terasă cu 4 pahare diferite în față și o sticlă de champange. Scopul, să îl identific pe cel care pune cel mai bine în valoare una din cele mai apreciate șampanii : Egly Ouriet Brut Grand Cru NV.

Pahar Lehmann Jamesse Grand Champagne 45 ml, Lehmann Jamesse Synergie 75 ml; Pahar Zalto Burgundia volum 860 ml și Zalto Vin alb volum 40 ml ( în ordinea care apare în fotografie)

De ce pahare de vin alb și, chiar mai straniu, de vin roșu din Burgundia? 

 Champagne este în primul rând un vin! Ca să îi putem aprecia această calitate are nevoie de un pahar cu volum care permite multitudinii de arome din aceste vinuri spumante să se deschidă. În paharul flute, care deseori se umple pâna la limită, vinul nu exprimă nimic , ba mai mult, nici nu poți mirosi. A apărut în secolul al 19-lea și a avut mare succes până acum pentru că pune în evidență traseul lung și seducator al coloanei de perle. Dar dacă cineva dorește să aprecieze vinul din spatele spumantului, ideal este paharul rotund care are o bază ascuțită pentru a prelungi dansul grațios al filamentelor dar in acelasi timp permite aerarea vinului și comunicarea celor mai rafinate arome.

Egly Ouriet este un producător din categoria Grower Champagne sau farmer fizz ( cultivă vița de vie proprie,  face vinul spumant și  îl îmbuteliază cu numele lui). Egly Ouriet este un stil aparte. O champagne generoasă aromatic, puternică, concentrată și expresivă, vinificată cu stejar și maturizată prelungit în sticlă împreună cu drojdiile cu efervescența reținută și textura densă.  O champagne unde vinul domină efervescența, ”Burgundy with bubbles” cum a caracterizat-o Peter Liem ceea ce m-a încurajat să folosesc și paharul Burgundia.

       

În paharul  Lehmann Jamesse Grand Champange pe care îl folosesesc casual pentru toate spumantele, olfactiv vinul se exprimă foarte intens. Aromele de drojdie, minerale, coajă de lămâie și citrice, caramel, nuci, sunt pronunțate. Diversele straturi de arome introduc un vin complex. Gustativ manifestarea este aproape identică. Vinul este plin, cu aciditate generoasă, note autolitice dominante alături de aromele terțiare de caramel și nuci. Textura cremoasă, structura fermă și musculoasă, vinul este onctuos cu final prelungit acidic. Un stil particular de champagne  cu note oxidative care adaugă o altă dimensiune aromatică.

                                        

Paharul Lehmann Jamesse Synergie, desi este mai voluminos pare mai ușor în mână. Aromele se dezvăluie mai intens, apar în plus note de vanilie și stejar. Nasul este mult mai opulent deoarece volumul mai mare de aer permite  moleculelor volatile să rămână în abundență în pahar și să creeze un buchet concertat. În aceste pahare cu cupa rotundă și gura strânsă aromele se îmbină într-o unitate. Philippe Jamesse, creatorul acestui pahar , spune că pereții rotunzi creează o sinergie cu vinul în miscarea lui circulară. Cand beau din Synergie, mâna face o mișcare mai amplă și mă determină să fiu mai atentă la vinul din el. În plus, volumul mai mare permite aromelor să se exteriorizeze ceea ce îl recomandă pentru șampaniile complexe de tip vintage sau prestige cuvee și învechite.

Paharele Zalto sunt seducătoare în finețea lor, făcute ținând seama de unghiurile naturale pe care le găsim în natură și influențate de cunoașterea preotului  Hans Denk, unul dintre cei mai apreciați experți de vin din Austria.

                           

Cu piciorul  diafan și buza paharului foarte fină, sunt de un mare rafinament. Parcă ții o pană în mână, trebuie să fii extrem de prezent să nu uiți că ai un pahar. În Zalto Burgundia (creat special pentru Pinot Noir  vezi articol, Chardonnay sau vinuri puternic aromate) datorită spațiului mai mare efervescența se pierde repede. Cu toate acestea vinul etaleaza atributele unui vin alb burgundian de cea mai rafinată calitate.

                 

În Zalto vin alb vinul este cel mai puțin expresiv compartiv cu celelalte deși atunci când nu fac comparație, prefer acest pahar pentru eleganța lui. Moleculele de arome nu converg într-un buchet, îmi lasă senzația că se disipează în mai multe direcții și nu le pot surprinde. Acesta este însă paharul ideal pentru vin alb liniștit. Odată ce ai gustat dintr-un pahar Zalto, e greu să mai bei vin din altceva.

În concluzie, vinul bun e bun din orice pahar până când îl descoperi pe cel mai adecvat caracteristicilor lui.

Puteți comanda pahare Zalto si Lehmann  online la Champagne room.  La Cluj găsiti Lehman la Crushwineshop. 

Cu drag și efervescență

Olimpia Pleșa Brandhuber

OPiA organizează evenimente concept ™ de degustare de champagne și vin educative și de divertisment pentru companii.  Vezi evenimentele noastre aici

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

EVENIMENT ON LINE. Pentru grupuri. Oferă un cadou și păstreză legăturile. ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Seara de armonie. ON LINE

Detalii și rezervare
Meniu