Prima Stilla Budureasca- Spumant românesc- OPiA Recomandă

07/19/2020

Prima Stilla este un vin spumant românesc excelent și fin care își etalează maturitatea cu cea mai distinsă eleganță. Greu să nu îți placă. Efervescența fină, diafană; arome evoluate de miere și drojdii care se păstrează prelung în postgust; combină eleganța cu intensitatea aromatică într- un mod armonios ; consistența redusă, mătăsos, licoros. O sa descoperiți note dominante de ciuperci și mușchi care m- au intrigat și fascinat în combinație cu aromele de pere coapte, citrice, miere și drojdii

Făcut de crama Budureasca  prin metoda tradițională  din strugurii din recolta anului 2014- Chardonnay și Pinot Noir-îi admir zahărul bine integrat și rotunjit. De regula spumantele făcute prin metoda tradițională cărora li se adaugă lichior de dozaj ( zahăr+vin) după eliminarea sedimentului din sticlă ca să echilibreze aciditatea, au nevoie de câteva luni ca acest element să se descompună și să se unifice cu celelalte componente. Altfel se simte dezechilibrat, ca o floare care nu se armonizează cu celelalte în buchet. La Prima Stilla 2014 acest timp a fost suficient (intuiesc mai mult de 1 an) iar lichiorul de dozaj a devenit mieros, caramelizat, rotunjit.

Îmi place și estetica de prezentare. Producatorul a reușit o dualitate dichisită între forma feminină a sticlei și cromatica bleumarin sobră a etichetei cu o tușă solară de aur.

Este un spumant care obligatoriu cere un pahar cu forma de lalea ( pahar de vin alb ) care să păstreze aromele desăvârșite în cei 5 ani de existență. În paharul flute acest edificiu aromatic s- ar nărui. Serviți- l la 6° C,  direct din frigider, și veti observa dominanța notelor de “ ground și underground” dar dați- i timp să se încălzească 3°-4° și să se deschidă. Veți fi răsplătiți cu o licoare sofisticată aflată în apogeul exprimării sale.

 

Asociere? Eu l-am găsit companionul seducator alături de croissantul de dumincă dimineața.

Prima Stilla Budureasca este o surpriză remarcabilă între spumantele românești pe care l-am descoperit la Editia a 2-a a Concursului de spumante românești de la București care a avut loc la Gastrolab în noiembrie 2019 unde a fost preferatul juriului, premiat cu aur. Il gasiti la producător sau online la magazine specializate .

Cu drag și efervescență, Olimpia Plesa Brandhuber

OPiA organizează evenimente concept ™ de degustare de champagne și vin educative și de divertisment pentru companii.  Vezi evenimentele noastre aici

 

, , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

DEGUSTARE ON LINE. Pentru grupuri. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Meniu