O champagne pe săptămână: JB Vergnon Eloquence Blanc de Blancs

07/03/2017

JB Vergnon Eloquence Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut
Paris 30 iunie 2017

A fost o surpriză să mă întâlnesc cu Eloquence Grand Cru, Blanc de Blancs Extra Brut, la Paris.
Ne-a prins ploaia pe Rue Faubourg Saint Honoré în timp ce ne îndreptam către magazinul celui mai vechi producător de ceai franțuzesc, Mariage Frères. Ne-am adăpostit la Bristol cu gândul să bem aici un ceai până stă ploaia dar l-am transformat în praz de îndată ce am văzut în oferta largă de champagne la pahar sortimentul Eloquence JL Vergnon.

   

Cu champagne JL Vergnon m-am întalnit prima dată la ei acasă, în crama din Le Mesnil sur Oger. Acolo, printre tancuri de inox și miros de vin, am experimentat pentru întâia oară “vin clair”-vinul liniștit care stă la baza șampaniei. Vinul din recolta anului 2015, trecut de prima fermentare alcoolică, așteapta în tancuri și butoaie de stejar să fie asamblat in cuvée și îmbuteliat în sticla de șampanie în care va fermenta pentru a doua oară și va produce dioxidul de carbon care dă magie șampaniei . Este fascinant cum vinul care se îmbuletiază în anul imediat anului de recoltă va deveni peste 3-4 ani de contact cu drojdiile un alt produs, rezultatul unui proces lung de perfecționare. Ca să îți poți imagina cum se va transforma vinul în acești ani îți trebuie expertiză, viziune și răbdare. Vinul pe care l-am gustat în vara anului 2016 va ajunge în paharele noastre abia în 2020.

Casa JL Vergnon cultivă 5 hectare de vie plantate cu struguri de Chardonnay în podgoriile Grand Cru și Premier Cru din Mesnil sur Oger, Oger si Avize din Côte de Blancs . Deși cultivă struguri de 5 generatii, au început să producă champagne sub numele lor abia din 1985. De atunci s-a remarcat printr-o rețetă cu dozaj minim și evitarea fermentării malolactice ca să permită fructului cules la maxim de maturitate și acidității să susțina învechirea îndelungată a șampaniei.

  
Christophe Constant , enologul casei Vergnon ne-a spus că preferă să păstreze procesul de vinificare cât mai natural posibil, vinurile nu sunt filtrate nici stabilizate la rece. O parte din ele sunt învechite în stejar deși acesta nu este niciodată dominant, stilul JL Vergnon se caracterizează prin aromă pură de fruct.

Fruct pur de citrice și mere verzi, fructe coapte tropicale, o nota fină minerală și dozaj redus, Eloquence își respectă numele și transmite vivacitate și energie combinată cu o finețe unică specifică strugurelui de Chardonnay. Un extra brut uluitor care nu pare prea sec deși are o cantitate minimă de zahar 3 g/l. A petrecut 3 ani în cramă împreună cu sedimentul care l-a făcut cremos și texturat. Sofisticat și elegant, cu efervescența seducătoare și aciditate echilibrată, este o alegere inspirată la aperitiv sau în compania unei salate crocante pentru cei care preferă stilul pur extra brut.

Să aveți o săptămână vivace ca și acest Extra Brut aromonios

Olimpia Pleșa Brandhuber

, , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Ocolul pamantului intr-un pahar de vin ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA
13 mai 2018, București

Spumante românești obținute prin metoda tradițională

Detalii și rezervare
Meniu