O champagne pe săptămână: Pierre Moncuit Delos Blanc de Blancs

09/19/2017

O champagne pe săptămână: Pierre Moncuit Delos Grand Cru Blanc de Blancs

Prefer să degust champagne dimineața, când papilele gustative sunt curate și eu sunt odihnită. Deseori degust înainte de micul dejun, uneori după ce am mâncat ceva, însa pot face asta doar duminica, în vacanță sau în călătoriile dedicate studiului vinului.

Vă amintesc că pentru obținerea vinului spumant din Champagne este permisă folosirea a 3 varietăți de struguri. Doi struguri roșii, Pinot Noir și Pinot Meunier și unul alb, Chardonnay. Dacă șampania se obține doar din Chardonnay, sortimentul se numește Blanc de Blancs.

Pierre Moncuit Delos Grand Cru Blanc de Blancs este o champagne obținută în exclusivitate din Chardonnay pentru că Pierre Moncuit cultivă doar această varietate de struguri. Efervescența este fină, cremoasă, așa cum îmi place, fără nici o urmă de agresivitate. Aciditatea mare este echilibrată de zahăr, textura este catifelată, iar consistența medie. Aromele reflectă bine strugurele de Chardonnay bine copt din sudul regiunii Côte de Blancs, Le Mesnil sur Oger, cu note de fructe exotice, pepene galben și ananas, completate de o finețe aromatică de patiserie și aromizate de note fine de lămâie. O chamapagne Blanc de Blancs cordială, feminină și cuceritoare care place celor care preferă sampaniile expresive, elegante și proaspete.

 

Familia Moncuit deține 20 de hectare de viță de vie din care 15 hectare sunt Grand Cru în Le Mesnil sur Oger. Un producător mic pentru Champagne, face parte din categoria cultivatorilor producători, face vin doar din strugurii de pe parcelele pe care le are și le cultivă.

În Champagne există o organizare deosebită de a oricărei regiuni viticole din Franța. Marile case de Champagne sau Negociantii, cumpără struguri sau must de la viticultori, îl fermentează în stațiile proprii și îl îmbuteliază cu numele lor. Producătorii mici cum este Pierre Moncuit, își vinifică recolta individuală fără să cumpere de la alți podgoreni. Aceste două categorii de producători, negocianții și recoltanții producători, au filosofii și vinuri diferite. Producătorii cu volume mari își permit luxul alegerii strugurilor din mai multe sate și obținerea unor vinuri constante, deseori excepționale în timp ce micii producători se bazează exclusiv pe strugurii cultivați de ei înșiși. Vinurile lor sunt individuale, reprezintă caracterul celui care le face și al locului de unde provin, deseori exprimă anul, așa cum a fost el. Micii producători, astăzi din ce în ce mai vizibili, aduc stiluri diverse, particulare, dau naștere unor șampanii care ies din clasic și provoacă interesul clientului modern în căutare de noi experiențe.

Nicole Moncuit a preluat în 1977 afacerea inițiată cu 100 de ani mai devreme de bunicul său și este una dintre puținele femei enolog din Champagne. Ea caută să surprindă aromele tipice ale fiecărui an, de aceea preferă să îmbutelieze fiecare an de recoltă separat, fără să amestece vinuri de rezervă pentru sortimentul NV. O femeie de o fermitate distinctă, spune că în fiecare sticlă de Pierre Moncuit se găsește căutarea perfecțiunii și pasiunea, ca o semnătură.

Pregătesc o Soirée de Champagne cu o selecție de champagne de producător, în octombrie, la București. Până atunci, găsiți Pierre Moncuit Delos la Champagne Room.

Vă doresc să aveți o săptămână cu sănătate și nu uitați de champagne, dimineața, dacă vă permiteți această libertate.

Olimpia Pleșa Brandhuber
26 august 2017, Calvi

, , , , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Ocolul pamantului intr-un pahar de vin ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA
13 mai 2018, București

Spumante românești obținute prin metoda tradițională

Detalii și rezervare
Meniu