O champagne pe săptămână: Pierre Gimonnet et Fils Cuis 1er Cru Brut – Blanc de Blancs

09/04/2017

Pregătesc pentru octombrie o Soirée de Champagne la București cu o selecție de champagne de la producători mici care reflectă caracterul producătorului și al locului. Vă invit să citiți despre una dintre preferatele mele: Pierre Gimonnet et Fils Cuis Blanc de Blancs.

Ajung imediat după prânz împreuna cu Yvonne, prietena mea olandeză de la diploma WSET, în gara din Reims. La ora 15 suntem așteptate la degustare la Pierre Gimonnet &Fils. Închiriem o mașină ca să ajungem la timp în satul Cuis. Visul meu să conduc printre viile din Montagne de Reims și Côte des Blancs toamna devreme, când strugurii sunt copți, devine realitate. Ne oprim să inspirăm aerul de vie, să verificăm starea strugurilor și să facem câteva fotografii în viile din Chouilly. La Gimonnet, Nathalie ne poftește în sufrageria cu ferestre largi care oferă o priveliste magnifica asupra viilor din Cuis învăluite de soarele puternic al după amiezii.

   

În sezonul culegerii Champagne devine efervescentă. Vin oameni din întreaga lume să participle la recoltare. Totul se culege manual în 2-3  săptămâni. “ Nu puteam ști cum va fi recolta până când strugurii nu sunt în presă. Acum avem nevoie de vreme răcoroasă dar fără ploaie” ne spune Nathalie.
Ca să înțelegem esența șampaniilor Gimonnet începem cu Blanc de Blancs Cuis 1er Cru. Produsă în volumul cel mai mare, ea reflectă cel mai bine stilul producătorului. De aceea, cel mai mare efort se depune pentru realizarea acestui sortiment sans année- obținut dintr-un amestec de chardonnay din 5 ani de recoltă, din viile din Cuis.

Champagne Pierre Gimmonet et Fils este recunoscută în lume ca fiind expresia pură a varietătății chardonnay din Côte des Blancs: ușoară, minerală, elegantă.  Miroase intens a drojdie, a lămâie si gref. La gust perlajul este fin și energic. Aciditatea mare face ca dozajul să pară redus. Pură, cu o mineralitate agreabilă, reflectă terroir-ul din Cuis din ai cărei struguri este făcută în exclusivitate. “Cuis aduce prosepțime și sporește calitatea cuvée-urilor” ne spune Olivier Gimonnet. Ușoară dar bine structurată, mă încântă finețea, puritatea și vivacitea. Filosofia enologului este să facă un vin pentru plăcere care nu obosește palatul niciodată. Un excelent aperitiv cu note minerale, face o asociere sublimă cu gustul de rocă al stridiilor.

 

Celelalte sortimente sunt diverse exprimări ale strugurelui de chardonnay din Côte des Blancs. Gastronomie 2012 1er Cru, este confecționată ca să acompanieze  fructe de mare și pește, Oenophile 1er Cru 2008 Non dosé este preferată de cei care doresc gust pur fără influența zahărului în timp ce Fleuron Brut 1er Cru 2008 este același cuvée căruia i s-a adăugat dozaj. Seducătoare și rotundă, ne-a cucerit pe toți. Oger Grand Cru este o făcută din strugurii de pe o singură parcelă din Oger, individuală și bogată, iar Special Club 2010 este o champagne multi vintage obținută din vii bătrâne cu expunerea cea mai bună.

Pierre Gimonnet et Fils este o afacere de familie care deține 28 de hectare de vița de vie în Côte des Blancs, în 5 sate diferite. Este o suprafață considerabilă pentru un “Recoltant Manipulant” un viticultor care, în 1935 a ales să vinifice strugurii pe care îi cultivă și să vândă șampania cu numele propriu.

Champagne Pierre Gimonnet se găsește în Romania la Champagne Room, un business curajos construit de doi pasionați de vinuri fine care are o selecție studiată de champagne de producător.

Bucurați-vă de champagne și citiți blogul OPiA.

Olimpia Pleșa Brandhuber

, , , ,

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Ocolul pamantului intr-un pahar de vin ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA
13 mai 2018, București

Spumante românești obținute prin metoda tradițională

Detalii și rezervare
Meniu