Napa Valley – vin si calatorie

09/02/2010

O fasie de 50 de km lungime pe 5 km latime , unde se produce 5 % din totalul vinului californian, dar faimoasa in intreaga lume.

De 8 ori mai mica decat Bordeaux , a fost subiectul a 2 filme facute de Hollywood  „Sideways” si „Bottle Shock” , amandoua ecranizari ale marelui eveniment istoric din 1976 numit „The Judgement of Paris” cand la o degustare in orb, vinuri tinere californiene au surclasat vinuri frantuzesti cu traditie.

La o ora de condus din San Francisco pe autostrada 29, Napa Valley este locul unde imi doream de mult sa ajung. Ca sa inteleg cum de o regiune atat de mica a devenit atat de celebra in lume. Si sa ascult povestea lui Robert Mondavi, pionierul vinurilor californiene de calitate, al carui vin il intalnesc pe meniurile restaurantelor din intreaga lume.

Am petrecut acolo 4 zile inmiresmate cu adieri de francipani si pini , fierbinti si uscate, cu peste 35 de grade . Temperatura naucitoare din timpul zilei , care contribuie la coacerea strugurelui si la dezvoltarea aromelor, scade la 15-10 grade odata ce se lasa seara. Aceste nopti racoroase sunt secretul aciditatii si prospetimii aromei din strugure. Abia odata cu aparitia lunii am apreciat jacuzzi-ul cald si semineul de pe terasa camerei noastre unde ne-am ascuns de racoarea noptii si ne-am pierdut cu gandurile in cerul instelat. 

Cabernet Sauvignon este strugurele rege in Napa. Cu o consistenta si o fructuozitate care ma uimestede fiecare data, caberneturile din Napa sunt considerate  unele din cele mai de success din lume. Opulente si exuberante, sunt  vinuri care se consuma cu placere inca tinere, cand au 3-4 ani. Potentialul de invechire  de 20-25 de ani la fel ca si in Bordeaux, nu are inca istorie aici. Insa zona trece printr-un amplu process de experimentare si au existat deja evidente de invechire ale unor caberneturi remarcabile

Iubitori de vin si calatorie, am vizitat cateva case producatorare de vin si ne-am rasfatat ascultand  povestea minunatelor licori povestite cu caldura de oameni pasionati.Quintessa are o arhitectura ultra moderna, eco sensibila.  Ingenios integrata sub poalele unei coline, vinul se face in spiritul biodynamic preferat de proprietarii originari din Chile , urmarind fazele lunii si respectarea circuitului natural.  La Spring Mountains Vineyard ne-am pierdut intr-o gradina edenica mirosind a trandafiri si lavanda, inconjurata de vii impecabil taiate si un Sauvignon Bank cu arome atipice de autoliza. Turul pivnitelor la Pride a debutat cu o degustare direct din butoi de Cabenet Franc din 2009. Pur, tanar, cu arome pronuntate de vanilie, rom si caramel provenind din stejarul nou frantuzesc.   

In plus, Napa este recunoscuta pentru scena culinara exceptionala . Ubuntu este singurul restaurant vegetarian din America caruia Michelin i-a acordat una din stelele sale. Si Terra din St Helena le-a luat o stea pentru rasfatul de fuziune japoneza si californiana , iar la
Calistoga Ranch nu numai ca poti lua cina pe terasa incalzita in padurea enclava in care se afla restaurantul si resortul, dar fiecare imbucatura este o simfonie de miresme pe  palat.

Oameni minunati , podgorii cosmetizate dand nastere unor peisaje mirifice, pivnite si degustari de vin organziate  profesional, o gastronomie de inalta clasa si vinuri pe masura.

O abundenta de gratie si stil, armonie si echilibru.

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Vin spumant românesc și brânzeturi fine românești. ONLINE ȘI OFFLINE ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu