Domeniile Panciu Blanc de Noirs. Spumante românești

12/25/2017

În noiembrie  2017 ajung la Sârbi, o localitate în nordul județului Vrancea. Sorin ne conduce direct în podgorie. Urcăm pe o terasa construită în mijlocul viilor de unde putem cuprinde cu privirea întinderea dealurilor Panciului și râul Putna. Nu mai sunt struguri pe viță dar spectacolul cromatic al dealurilor este magnific. Miros pământul și frunzele viei aflate la capătul unui ciclu de viață si mă emoționez în fața frumuseții acestui loc istoric.

de Olimpia Pleșa Brandhuber

 

Pe Sorin Macoviciuc l-am întâlnit la târgul de vinuri românești ReVino 2017 ( care va avea loc în 2018  în București între 12-14 mai). În foyer-ul hotelului Novotel, într-o frapieră transparentă, stau îngropate în gheața câteva sticle de spumant. „Oare ce producător din România are o gamă atât de largă de spumante?” mă întreb curioasă. Degust cele 3 sortimente de vin spumant făcut prin metoda tradițională de la Domeniile Panciu și pun multe întrebări. După o oră mă aflu tot aici, cucerită de vinul de pe dealurile Subcarpatilor de Curbură și de darul de povestitor cu accent moldovenesc al enologului creator.

Îmi place aromonia, consistența și efervescența fină a acestor vinuri. Plec de la târg cu bucuria unei noi descoperiri, un alt producător autohton care face un spumant concurențial. Îmi doresc să cunosc în esență vinurile Domeniilor Panciu iar aceasta prespune să calc eu însămi în podgoria unde se cultivă strugurii, să simt locul cu energia lui și să-i cunosc pe oamenii care îl fac.

 

Blanc de Noirs Domeniile Panciu este un vin spumant care se obține doar din struguri roșii, în speța în exclusivitate din Pinot Noir, cultivați în viile din Vrancea. Aceștia sunt presați degrabă după culegere, minimizând contactul cu pielița din care se extrage culoarea, după care stă timp de doi ani în sticlă cu drojdiile să se rotunjească. Rezultatul este un vin corpolent cu textură savuroasă și arome intense de gutui, pere și aluat, categoric trebuie să mănânci ceva consistent cu el.

Expunerea dealurilor și solul creează condițiile optime pentru ca strugurele să păstreze aciditatea vitală spumantelor care face din  Blanc de Noirs Domeniile Panciu un companion adorabil pentru preparate din carne grasă, ruladă de porc la cuptor, rață sau foi gras. A acompaniat cu succes cozonacii mei de Craciun din acest an în toate etapele de pregătire, de la frământarea lentă pâna la bucuria savurării aluatului proaspăt scos din cuptor.
Găsiti toate sortimentele Domeniile Panciu –Cuvée Prestige, un amestec de Chardonnay cu Pinot Noir,  Blanc de Blancs obținut 100% din Chardonnay și Blanc de Noirs , toate Brut, pe site-ul producătorului și la Comenzi Șampanie.Ro

Vă doresc sărbători cu pace și iubire petrecute cu cei dragi și vinul vostru preferat.

Hanoi, 25 decembrie 2017

OPiA organizează evenimente concept ™ de degustare de champagne și vin. Vezi evenimentele noastre aici

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Ocolul pamantului intr-un pahar de vin ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Meniu