Care este cel mai înfrățit vin cu pâinea

01/18/2021

Călătoria mea în lumea fascinantă a coacerii pâinii cu maia a început în urmă cu doi ani.  Prietena mea Oana Pele m-a provocat să vorbesc despre vinul efervescent la un simpozion despre pâine  “The future of bread lays in its pasts” organizat de Puratos Romania pentru brutari și patiseri profesioniști. 

Este fabulos cum oamenii care ne iubesc  pot scoate din noi ceea ce noi nu știm că am putea face. Chiar nu mi-am imaginat în acel moment ce aș putea vorbi la un astfel de simpozion. Dar am spus da cu emoție la provocarea Oanei.

 

M-am documentat despre relatia agrară, biologică, culturală, emoțională și gustativă dintre ele și am constatat ca cel mai înfrățit vin cu pâinea  este vinul spumant pentru că fermentează de doua ori și  are câteva arome similare. Acesta a fost debutul unei  frumoase pasiuni.

La finalul simpozionului am primit în dar de la Puratos  75 de grame de maia. Maiaua este ca un bebeluș, mereu trebuie întreținută, hrănită, păstrată la temperatura potrivită și iubită. L-am îndrăgit pe Vitus de la prima întâlnire. L-am dus acasa, l-am hrănit cum cere parentingul și am început să experimentez. 

Dupa doi ani de copt pâine sunt o amatoare fericită care face pâine pentru familie și uneori pentru prieteni. Paradoxul este că de fiecare dată îmi iese tot mai bine, deși cu fiecare pâine spun că asta chiar e cea mai bună. Deși rețeta este aceiași cunoașterea mea este diferită. Mai bogată cu fiecare pâine scoasă din cuptor. Cunoașterea tacită- ceea ce știm pentru că am făcut noi înșine, am experiment, am trăit sau am văzut nu poate fi surprinsă în cărți sau rețete. 

Consider pâinea un aliment în sine, fără a fi indispensabil și nici însoțitor pentru alte alimente. Rar cumpăr pâine și o mănânc doar atunci când este exceptională. Pâinea cu maia este mai gustoaosă, texturată, aromată și are proprietăți nutriționale superioare celei dospite cu drojdie. 

Am experimentatat cu multe tipuri de făină, cu diverse semințe și arome până mi-am consacrat pâinea mea “signature”.  Cea mai simplă dintre toate:  apă, Vitus, sare și făină de grâu dur la care adaug  câteva picături de ulei esențial de lămâie. ” Simplitatea este sofisticarea supremă”  spunea Leonardo da Vinci 

Odată scoasă din cuptor nu aștept să se răcească. Îmi place colțul crocant și fierbinte pe care uneori pun puțin unt de capră. Si îmi torn un pahar de champange sau vin spumant care taie grăsimea untului.  Atât de simplu și atât de satisfăcător. Vezi film Cel mai înfrățit vin cu pâinea

 Voi ce relație aveți cu pâinea?

Cu drag și efervescență

Olimpia Pleșa Bandhuber

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

DEGUSTARE ON LINE. Pentru grupuri. Premiază-ți oamenii și contribuie la cunoașterea vinului spumant românesc ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Meniu