Champagne Piper Heidsieck Brut. OPiA Recomandă

01/28/2023

Ce se bea zilele astea!

Champagne Piper Heidsieck, șampania oficiala a Australian Open de 5 ani consecutiv nu- i bine dispune doar pe suporterii australieni petrecăreți de la Melbourne Park  ci și pe mine, acasă, după multe ore de stat pe scaun și privit în ecranul laptop- ului.

Visându-mă la Champagne Bar de pe terasa de la Rod Laver Arena , am deschis o sticla cu eticheta roșie de Piper Heidsieck Brut și mi s- a părut mai bună ca niciodată. Well, stiu că s- a schimbat enologul la Piper dar e prea devreme ca ăsta să fie motivul perceptiei mele de azi. 

E  pur și simplu o bucurie si mă transpune intr-o alta realitate decât cea în care am petrecut ziua. Ăsta este unul din secretele vinurilor bune! Să fie la locul și momentul potrivit.

O mireasmă de laborator de cofetărie ( dacă ați fost vreodată în unul  știți la ce mă refer)  mă întâmpină în pahar: tartă cu fructe, ghimbir zaharisit, jeleuri de fructe aromate. Mirosul  se prelungește în gust și se combină cu prospețime de mentă, aciditate, rotunjime, fruct într-un mariaj al abundenței.Finalul plăcut de fructe uscate făra a fi foarte persistent, îmi indică că trebuie să mai iau o gură.
Direct, pur, extrovert  în exprimare, acest stil emblematic ” fruity and fresh”  asumat de casa Piper este foarte precis elaborat dintr-un procent mare de struguri roșii ( Pinot Noir 50% , Meunier 30%) și 20% Chardonnay provenind din 100 de parcele distincte, maturizat 24 de luni împreuna cu drojdiile și învechit alte 6 luni în cramă după degorjare. Un dozaj de 8 g de zahăr litru finalizează ” the signature Cuvee of Piper Heidsieck”

Simțul meu s-a trezit și odată cu el și pofta mea de socializare șo conversație.  O champange exuberanta ca un izvor de munte care mi-a pus instant zâmbetul  pe buze. Ce seară superbă se întrevede

In Champagne sunt trei case de champagne care poarta numele de Heidsieck. Toate trei își au orginea în 1785 când Florens Louis Heidsieck, originar din Germania, s-a îndrăgostit de o doamnă și de vinul din Champagne pe care l-a descoperit în 1777 și  a creat un „vin care zâmbește”. Ulterior vinul său a a adus zâmbete celebrei Maria Antoinette care a devenit prima ambasadoarea a Heidsieck & Cie.

În 1845 nepotul sau, Christian Heidsieck  a preluat compania care astăzi are numele de Piper Heidsieck. În 1834 , alt nepotis, Henri Louis Walbaum a fondat casa care azi este cunoscută sub numele de Heidsieck& Co Monopole.

 

  

Charles Camille, fiul unui nepot, a fondat mai târziu casa de champagne care astăzi se numește  Charles Heidsieck. Charles and Piper Heidsieck sunt astăzi în portofoliul grupului Francez EPI și până în 2012 au avut acelasi cellar master, Regis Camus, unul din cei mai apreciați din Champagne.  Asta explică de ce cele două șampanii, Piper și Charles au două stiluri diferite și complementare: fructat, proaspăt, jucăuș Piper vs gastronomic, matur, sofisticat Charles. Regis Camus s-a pensionat și astăzi cele două case de champagne au enologii lor chef de cave: Cyril Brun la Charles și Emilien Boutillat la Piper care păstrând tradiția și stilul caselor își pun propria personalitate în semnătura celor două șampanii îndrăgite.

Cumpără un eveniment OPiA

Doamnele din spatele perlelor de champagne

Vin spumant românesc și brânzeturi fine românești. ONLINE ȘI OFFLINE ®

Soirée de Champagne

Vinurile de desert ale lumii

Petreceri tematice

Petreceri cu delict și mister

Opia
Participă la un eveniment OPiA

Cum se păstrează champagne

Detalii și rezervare
Meniu